Здраве и красота
Leave a comment

Да победиш врага в теб по вкусния и здравословен начин

За това ще ни разкаже авторът, който стои зад кулинарния блог „Healthy with Deni“ – Деница Георгиева. Тя е и човекът, подал ръка на стотици, загрижени за тялото и духа си. Нека заедно разберем как…

Здравей, би ли ни разказала малко повече за себе си и какъв бе животът ти преди промените и след тях?

Аз съм Дени, съпруга, приятел, софтуерен тестер, блогър, влогър, а отскоро и автор на книга. С всичко много се гордея. Мисля, че повечето хора ме познават като автор на блога „Healthy with Deni“, където споделям рецепти и начин на живот, свързани с нисковъглехидратното хранене. Разбира се, не винаги съм се хранила така. Преди 4 години не се интересувах нито от храна, нито от спорт, което нямаше как да не окаже влияние на здравето ни.

Защо точно диетата/режимът ВМ-НВ ?

За да кажа защо точно ВМ-НВХ, трябва да кажа с каква диагноза започнахме. Диагностицираха съпруга ми с инсулинова резистентност, това е метаболитно състояние, при което организмът произвежда свръхдози инсулин, който не обработва и само трупа под формата на излишни килограми. Причинява се от лоша храна (и като качество и като количество), стрес, недостатъчно сън и какво ли още не. След диагнозата на него не му препоръчаха никаква промяна на начина на живот. Което за мен беше много странно. Ако продължаваш да правиш същото, как се очаква да се подобриш или излекуваш. Затова започнах да проучвам различни методи, които биха подобрили инсулиновата му чувствителност. Така и попаднах на високомазнинното хранене. С намаляване на приема на една хранителна група, тази, която увеличава кръвната захар, а от там и инсулина най-много, даваме време на организма да отработи излишъка и да върнем процеса назад. След моето диагностициране (също на ИР, но и на автоимунно заболяване) и неговото подобрение, само затвърдих, че този хранителен режим е правилният подход.

Кога беше по-изплашена – след диагностицирането на теб и съпруга ти, или през първите стъпки на „новия ви начин на живот“, и какво ви мотивираше да не се отказвате?

Всъщност вече ме е страх от далеч по-дребни неща, предимно такива, които мога да пипна. Обикновено проблемите просто ме карат да се мобилизирам до краен предел и да се справя. Уплаших се, когато съпругът ми сподели, че са му казали, че най-вероятно ще получи инфаркт и ще умре. А на 26 със сигурност не искаш да чуваш подобни неща. Това беше достатъчният стимул да се откажа от всичко и да съм готова на всякакви промени. Тогава дори не знаех, че и аз имам заболявания, просто исках той да е здрав.

С блога, който поддържаш сама, и със споделянето на стотици твои рецепти помагаш и на други хора, които тепърва навлизат в твоето вече минало положение. Какво ти носи това?

Искрено се надявам хората да успяват да открият нещо за себе си на моите страници. Ежедневно получавам писма и съобщения, че хората са ме открили в момент, в който са си мислили, че са сами и съм им дала стимул да опитат да се подобрят. Всъщност това е най-важното! Да намираме доброто и да вярваме в него. Всеки, който каже, че не се чувства добре от обратната връзка, ще излъже. Чувствам се оценена, знам, че това, което правя, има смисъл. Понякога препрочитам някои писма, когато не се чувствам добре емоционално.

Може ли храната да бъде лекарство?

Със сигурност. И това не е нещо, което си измислям аз. За почти всяко здравословно състояние има съпътстващ хранителен режим, който да подобри състоянието. Дори не е нужно да сме болни, за да видим, че при подобряване на качеството на храната и здравето ни ще се подобри. И не, не говоря за биопродукти, а просто за чиста храна с добър произход и минимална преработка.

Кои са основните ТРИ неща, които младият българин, а и не само, трябва да промени в начина си на хранене?

Мисля, че хората вече започват да се замислят за качеството на това, което консумират но все пак ще припомня. Повече сезонна и локална храна. Не е нужно да спираме чията и годжи берито, но основният процент храна да е характерен за нашите географски ширини. По-малко пакетирана храна. Всички обичаме разни „боклучки“ в цветни опаковки, но със сигурност могат да се измислят по-добри алтернативи. Повече полезни мазнини в менюто ни. Мазнините са отритнати от много години и им приписват митични качества за покачване на холестерола, запушване на артерии и качване на килограми. Всъщност мазнините от естествен произход (зехтин, масло, мас, гхи) са изключително полезни и важни за организма ни.

А кои са основните ТРИ неща, които самата ти все още не си променила, а искаш?

Моите не са с свързани с храната, но винаги има по какво да работя. Всъщност всяка година си поставям три цели, към които да се стремя. Ще споделя една, като ще пожелая и на всеки, който ме чете, да работи по нея, а именно: Тази година ще се опитам да съм по-насочена към собствените си чувства и емоции. Искам да поставям себе си на първо място и да се опитам да не се съгласявам с всичко. Защото само ако съм достатъчно добре емоционално, ще имам и физическите сили да се справям с всички предизвикателства.

Автор: Елина Крушева

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *