urban, Барове, Нощен град
Leave a comment

Bar BRAND

Прекрасният октомври… Влизаме към Bar BRAND през малък, тесен коридор, който ни отвежда от реалността към едно съвършенно, приказно, и изключително уютно място. Чувстваш се като Алиса, преминаваща към нов, по-красив свят – влизайки, просто не знаеш откъде да започнеш пътешествието си.
Аромат на бял чай с пресен джинджифил ме отвежда към бара и вечно усмихнатата Елица.

 Здравей, Ели! Разкажи ни малко за себе си.

Здравейте! Казвам се Елица. Родом съм от град Плевен, но от 10 години пребивавам в прекрасна Варна. Едно мъничко нещо ме доведе тук – моята племенница. Собственик съм на Бар Бранд, който се намира в центъра на Варна и вече почти втора година посрещаме и изпращаме хора от цял свят. Възприемам се като добър, усмихнат и отворен към хората човек. Усмивката винаги влияе положително и се старая да не я свалям от лицето си!

 Как се роди идеята ти да направиш собствен бар? Защо Bar Brand?

(Усмихва се) Това е много дълга история… Ще се опитам накратко да разкажа тази сладко-горчива история. Нека си припомня на колко бях, когато започнах работа. Мисля, че бях на около 16 години. Напуснах училище, за да помагам вкъщи и от там започна моят професионален опит. Сблъсквах се с много несправедливост на работното място, бях  съкрушена с всяка следваща работа. Но си мисля, че с годините тези перипетии се превърнаха в добър опит, който ми помогна да развивам идеята и визията за нещо мое, което да впечатли и докосне хората. Смятам, че осъществих една мечта, наречена – Бар БРАНД. А относно името …..то си ме чакаше.

 С какво Bar Brand е по-различен от другите барове в града?

Бих казала с усещането, а то е различно за всеки, за едни любов за други – уют спокойствие, така че най-добре : ела и се докосни !

Тук всеки се чувства като удома си, независимо дали посещава мястото за първи или за десети път. Приглушена светлина, рафтове пълни с книги, дизайнерски картини, уютна (макар и виртуална) камина, която винаги успява да те стопли, и… любимото на всички – старият телевизор „Опера“, който неуморно показва „Том и Джери“, „Ну погоди“ и други анимации, директно прехвърлящи ни в 90-те.


Bar Brand подкрепя българските артисти и дизайнери, като някои от техните идеи намират мястото си именно там – стените са изрисувани от художника Кокимото, който също така е и дизайнер на менюто.
В едно от лицата, които ви представихме преди известно време, е младият дизайнер Йордан Михалев. Ръчноизработените възглавници от деним на втория етаж са негово дело.
Велина Арт е пък е почти на всяка стена и нейните чудесни карикатури усмихват всеки.


Първата и най-важна крачка в нашия бар е отговорното и разделно изхвърляне на отпадъците. Въпреки, че все още е трудно да намерим сериозна фирма, която се занимава с това. От скоро решихме да заменим страхотните чайове на Ришард с органичен чай. Най-якото нещо от това ни решение, е че клиентът се радва много и като добавим капка любов и резен джинджифил виждаме усмивките на лицата им…Разбрахме, че от скоро спряхте да работите с животински продукти. Разкажи ни малко повече за това.
Преди около 5 месеца срещнахме пост във Фейсбук от едно приятно английско заведение. Статията ни накара да се замислим много и предизвикахме сами себе си да го направим – да направим една крачка напред от това да бъдем обикновени…

Трудно ли е да имаш бар, приветстващ различията?

Това не е бар, който приветства различията. Това е бар, приветстващ свободата! Мисля, че свободата да бъдеш себе си е най-голямото богатство… А за свободата можем да си говорим много….

На няколко места забелязах изображения на величествен елен. Знам, че и ти имаш такава татуировка на гърба си. Това талисман на бара ли е? Защо точно елен?

Първо, кръстена съм на баба ми Елена. Второ, символиката на това животно отговаря на моите разбирания и виждания за света. Лично аз свързвам Елена с качеството си на пазител, защитник, носител на светлина, пазещ свещеното и най-ценното Дърво на горите. Трето, да кажем, че е талисман на бара – пазител и защитник.

Миналата зима имаше доста интересни събития в бара. Какво ви предстои тази зима?

Измина една много уютна и прекрасна зима, по идея на наши клиенти и приятели. Избегнахме клишетата на познатите събития и всичко, което е толкова монотонно в града, а най интересното бе… Изпълнителите ни търсеха, пишеха, запитваха, а сцената бе отворена! Тази година мислим да е същата, изненадваща и некомерсиална. Приемаме идеи и предложения, знаете къде да ни намерите!

Ели ни сподели и някои неща „от кухнята“. Разказа ни за техните авторски (и невероятно вкусни!) коктейли.

Изкривихме представите за комерсиалните изтъркани коктейли. Това е нещото, което през годините не сме харесвали. Коктейлът „Елинор“ се роди на плажа през лятото на 2015г., докато работех на плажа. Идва ред на „Абсолютен Гущер“, който е създаден от моя приятелка барманка, която си е измислила тази бърканица от чудеса …. вкусът е уникален. Да отбележа – следващият авторски коктейл е кръстен на моя позната – „Лапето“. Така я кръстих и обратно на това, да ми върне жеста, Стела започна да ме нарича Бабчето (смее се) много забавна история!

Нещото което грабва дамите пък е „Мръсно  момиче“ … това е на една клиентка от Беларус, също моя много добра приятелка. Тя дойде за първи път в бара, с въпроса – какви коктейли имаме и след като никой от тях не я грабна, помоли сама да си направи коктейл. Съчета много интересни съставки и воаля,“ Мръсно момиче“ се роди и спечели много овации в нашия бар.

Пожелай нещо на нашите читатели.

Бъдете примера! Бъдете промяната, бъдете усмивката, бъдете човека, който пресича на пешеходна пътека! Човекът, който ще си скрие цигарата, ако види минаващо дете, за да му се даде добър пример! Колеги шефове, колеги бармани, колеги сервитьори, бъдете примера, като откажете да продавате алкохол и цигари на деца под 18 години. Бъдете Промяната!

Автор: Александра Фирсова

Фотограф: Цанислав Христов

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *