Изкуство
Leave a comment

„Панаир на младите“ – от любов към изкуството

Между 1 и 5 октомври за девети път в Младежки театър „Николай Бинев“ ще се случи фестивалът „Панаир на младите“. Събитието е организирано от театъра с подкрепата на Министерство на културата. Целта на фестивала е да даде възможност за изява на младите български театрали и музиканти.

cover

Любопитното и различното в „Панаир на младите“ тази година е, че изданието е посветено на специфичната театрална форма SITE-SPECIFIC. Тази форма е добре позната в съвременния европейски и американски театър и слабо застъпена в България. SITE-SPECIFIC театър е вид сценично представяне, вдъхновено от специфичното пространство, в което се случва, различно от конвенционалната сцена.

svoevre__52b8675_web_logo

Текстовете са най-често създадени специално за него, а понякога и адаптирани спрямо характерните особености на локацията. Studio as site е междинна форма на site-specificity, която включва използването на пространства в театъра, чието основно предназначение е различно от сценичното и не пред(по)лага на пръв поглед театрален пърформанс.

veriga_ot_dumi_52b8907_02_web_logo

За целта Младежкият театър ще оживи 5 нетеатрални локации в театъра, като продуцира реализирането на 6 проекта, избрани на конкурсен принцип. Традиционно в рамките на фестивала ще се проведат и три различни по жанр концерта.

strah_52b8609_web_logo

razkazi_ot_ludnicata__52b8621_web_logo

Панаирът ще бъде открит на 1 октомври от спектакъла „Верига от думи“ от Жорди Галсеран на младата режисьорка Тамара Янков. Тя използва пространството на Климатичната станция, за да представи мазето на Рамон, в което ще проследим напрегнатите отношения между един похитител и неговата жертва.
Вечерта ще продължи с концерт на талантливия рок изпълнител MIRY. В „Клуб на актьора“ той ще представи авторските си парчета “I Won’t Pray” и “You Already Know”, както и ще изпълни едни от най-обичаните рок песни.
На 2 октомври в Абонатната станция ще чуем „Разкази от лудницата“ – един спектакъл по текстове на Тони Робинсън, Найджъл Форд и Серджо Каши. В него актьорите Анастасия Ингилизова, Георги Къркеланов и Ованес Торосян ще споделят неписаните истории на трима библейски персонажи под режисурата на Анна Янакиева.
На 3 октомври в ролята на автор, режисьор и изпълнител ще влезе младата актриса Екатерина Георгиева. В пространството Под сценичния кръг тя ще представи своя моноспектакъл “Testdrive”, в който с много хумор, но и болка са представени професионалните перипетии на една млада актриса.

ekaterina__52b5465_web_logo

По-късно от 22.00 отново в „Клуб на актьора“ изпълнителите от вокалната джаз формация “Tamara Voices” ще се погрижат за доброто настроение. Техните свежи и провокиращи изпълнения са вдъхновени от изпълнители като Майлс Дейвис, Мел Торме, Кърт Елинг и др. Диригент на формацията е Тамара Маврова.
Четвъртият фстивален ден продължава с две заглавия – „Страх в тъмното“ и „Граници“.
Използващ колаборационния принцип, екипът на режисьора Васил Спасов („Страх в тъмното“) се фокусира върху темата за несъзнаваните страхове, които се проявят чрез навлизането в съзнанието на един млад мъж. Материалната форма на неговите страхове ще видим в пространството на Черния коридор.
„Граници“ е авторски проект на Ясен Попов, осъществен в пространството на Осветителния мост. В своето представление той синтезира средствата на класическата пантомима, съвременния танц и попинга, за да покаже потенциалната безграничност на човешките ум и душа.

granici_52b8492_web_logo

Петият и последен фестивален ден ще завърши със сетивно-интерактивната експозиция „Своевременно“ на Сдружение „Паноптикум“. Едно преживяване, чиято цел е да проникне в мистерията на „времето” чрез серия от кратки артистични етюди, движенчески интеракции, инсталации и визуални творби на тема „време”.
Веднага след това от 22.00 в „Клуб на актьора“ DJ Marcolina и NOT-A DJ ще дадат един енергичен и много позитивен завършек на фестивала. Партито, което те подготвят,  включва разнообразна музика, пускана само на плочи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *