Места
Leave a comment

La Bottega Monte – едно преживяване за ценители

Капризното лято вече е тук, но не е сигурно дали ще бъдем окъпани от жежките слънчеви лъчи , или ще ни мокри дъждецът. Поглеждайки към осеяното с пухкави облаци небе, двете със Соня решаваме да посетим едно от любимите ни места в Драгалевци, което в горещите часове на деня ще ни дари с полъха на Витоша, а пък завали ли  дъжд, ще може да ни приюти под уютна стряха.

Заведението, което избираме, е La Bottega Monte. Ново, привлекателно и комфортно местенце. Състои се от ресторантска част, разполагаща с прохладна градина и с магазин за вина и гурме продукти от Италия и фермерски находки от България, в който можем да си напазаруваме за вкъщи, след като вече сме се насладили на вкусния обяд.

Първото нещо, което още с пристигането грабва възторга ни, е градината с оригинално интериорно решение. Акцент в декора са гигантските и красиви вази, както и внушителните по размер бутилки вино, които стоплят погледа и събуждат желание за няколко незабавни, но бавни глътки. Посреща ни учтив сервитьор, който ни настанява в градината на ресторанта и ни подава красиво оформено меню, за да направим своя нелек избор. Забелязваме, че менюто всъщност се състои от три части. Основната е внимателно подбрана и съдържа практически всичко: салати, супи, антипасти, паста, пица и риби. Менюто е богато като позиции и в същото време много изискано. Да си признаем, харесваме ресторанти, които не те затрудняват с прекалено голямото изобилие от ястия. Различното в La Bottega Monte е сезонното меню, което е направено предимно  от чисти продукти, предоставени от малки български ферми – месо, яйца, сирена и зеленчуци, с които работи кухнята на ресторанта. Сезонният специалитет, както сами можете да се досетите, е морската храна. Третото меню, което въобще не е за подценяване, е предложението на готвача за деня. От витрината можете да изберете топла храна и да хапнете на място, в офиса или у дома. Решаваме да си поръчаме по нещо от трите менюта. Избираме класическата италианска салата Капрезе и микс от свежи салати с прошуто крудо. От сезонното меню избираме риба Фагри с чери домати и каперси, а от обедното залагаме на ориз със зеленчуци и фермерско пилешко филе.

Докато чакаме поръчката, решаваме да разгледаме заведението. Още на входа забелязваме витрините с различни продукти на български ферми, които се предлагат натюр или са преминали през опитните ръце на готвачите. Можете да намерите млека, сирена, колбаси и меса, както и италианска паста, сосове, зехтини и др. А за любителите на сладките неща има витрина с изкусителни току-що приготвени десерти и бисквити, които са собствено производство на La Bottega Monte. Нещото, което заковава погледа ни и решаваме да опитаме, след като вече сме обядвали, е домашното gelato. Видяхме с очите си как го приготвят в gelato корнера, което даже и през стъклото ни грабва с деликатна консистенция и цвят. Но най-вече сме впечатлени от внимателно подбраната ярка селекция от италиански и френски вина, които покриват цяла стена на shop пространството. Докато разглеждаме, една от сервитьорките успява да сподели, че скоро в ресторанта ще започнат сами да изпичат кафейните зърна и да предлагат оригинално кафе, приготвено на място от начало докрай. Интересно, нали?

Отправяме се към приветливата затворена част на ресторанта – голямата зала. Стилът е модерно минималистичен и всеки детайл от интериора е точно на мястото си. Веднага ни завладява празнична вълна, защото с лекота осъзнаваме, че пред нас е едно отлично място за семейни и бизнес събития.

Връщаме се на нашата маса и с огромно нетърпение се приготвяме да опитаме от рибата. Салатите, както се полага, пристигат първи. Всичко е прясно и вкусно, а домашното песто за салатата Капрезе се оказва върхът на кулинарното майсторство. След това „пристига“ голяма красива чиния, в която се е излегнала възхитителна цяла риба Фагри, прясно приготвена и полята с типичен сицилиански сос за риба – с  чери домати, каперси и маслини. Свещенодействието започва: усещаме нежно докосване до нашето небце, филенцето се разтапя в устата, а сладкият вкус на чери домати и солени маслини идеално допълва вкусовото преживяване, което завършва с лек кисел нюанс от каперсите. Вкусовият фойерверк кара рецепторите ни да крещят от удоволствие! Впечатлени сме, защото знаем колко е трудно да се „балансира“ сосът за риба. А тук шеф-готвачите приятно ни зашеметиха и безапелационно спечелиха сърцата ни.

Но да не пропуснем да разкажем и за ориза със зеленчуци и пилешко филе. Оризът е перфектно сварен, в пълно съответствие с изискванията на италианския кулинарен канон, зеленчуците са вкусни и леко хрупкави, което означава, че са запазили полезните си хранителни качества, а филето е изпечено на скара – безценен диетичен обяд за всеки, който цени здравословната кухня. И отново имаме основание да сме безкрайно доволни от своя избор. След като сме си похапнали вкусно, остава да се насладим и на „най-греховното“ преживяване от джелато корнера: Негово Величество Домашното Gelato. Опитваме комбинация от сорбе от манго и сорбе от ягода – сами се досещате защо… Мангото е със сладък и плътен вкус, а ягодата ще му даде божествения си цвят и ще го олекоти с нежна тръпчивост. Е, определено се разтопихме бавно и блажено и затова най-отговорно ще заявим, че тази омая направо влиза в нашия Топ 3 за най-добър домашен сладолед в града.

Тръгваме си щастливи и сити, почти мъркаме от удоволствие. Преяли сме, а и торбите ни са натежали от качествени продукти, пресен хляб и добро вино, които сме закупили за вкъщи. Мислите ли, че може да има по-добра комбинация за хора, които ценят времето си, от това на едно и също място хем да обядват, хем и да си напазаруват? Надали. Затова си обещаваме винаги да се връщаме тук. Опитайте и вие!

Автор : Мариана Станчева

Снимки : Sonya La Mar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *