urban, Мода
Leave a comment

Пайетите – суперзвездата на сезона!

Спомням си, че още от малка си мечтаех да имам блестящи рокли. Този период е някъде между средата и края на 80- те години. Тогава имаше два телевизионни канала и естрадните певици винаги бяха с блестящи рокли. Имам най- прекрасната новина на света! Аз съм голяма късметлийка, и то не защото сега имаме повече от 2 канала по телевизията, а защото блестящите дрехи и дехите с пайети са завладели модните подиуми и магазините.

paieti_2
Кой би предположил, че крал Тутанкамон (1341г Пр.Хр.-1323г Пр.Хр.), младият владетел на Египет, Леонардо Да Винчи и Майкъл Джексън имат нещо общо?!
Още при откриването на гробницата на Тутанкамон през 1922 година, били открити златни изсечени дискове, зашити на кралското облекло. Между 1480г. Сл. Хр. И 1482г.Сл. Хр. Леонардо Да Винчи по някаква причина проектира машина, която с помощта на лостове и макари да изсича малки дискове от ламарина, но истината е, че тази машина остава нереализирана. Добрата новина е, че и в Ренесанса продължава съшиването на златни, метални монети към облеклото, което както и при Тутанкамон, така и за напред продължавало да е израз на добро благосъстояние, както в отвъдния живот, така и в настоящия. През 1983 година, когато Майкъл Джексън представя „Billy Jean“ и когато е била премиерата на Лунната Походка, той е носел черно яке с пайети, заедно с ръкавицата му от скъпоценни камъни, както и през 1984 година, срещайки се с президента на САЩ , той е носел яке military – стил, отново с пайети.

paieti_3 paieti_4
Нека сега да се пренесем в 2016г, през есента, в Ню Йорк, където се провежда New York Fashon Week и много световно известни дизайнери представят своите колекции. Имена като Marc Jacobs, MONSE, Diane Von Furstenberg и други, които наблягат на пайетите. Сега в България марките ZARA и H&M имат чудесни предложения на рокли, потници, топове и поли с пайети, така че да може всеки да си ги позволи. Изгубени в своята креативност, момичетата по света, а и дизайнерите, съчетават пайетите в различни стилове на обличане. Има дори и чорапи от пайети, якета , блейзъри, които могат да се носят по всякакви поводи и в комбинация с всякакви материи и стилове.

11 paieti_5

Идващите светли коледни и новогодишни празници са един чудесен повод да носим пайети, а още по-важното е да носим усмивката в очите си, това е най- големият и озаряващ аксесоар, който всеки може да си позволи.

Автор: Ива Стефанова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *