Артисти, Изкуство
Leave a comment

Светла Иванова

Светла Иванова е една от най-магнетичните жени, които сме виждали. Тя е певица, писател, йога инструктор и майка, а днес е част от нашата любима рубрика, в която се срещаме с истинските артисти – онези, които носят огъня на изкуството в сърцето си.

_OM_7890_HR

Здравей, Светла! Разкажи ни малко повече за себе си.

Не мога да разкажа малко, нито повече. Май тези понятия се самоизключват. Аз съм това, което правя. А аз правя всичко, което обичам.

Какво е писането за теб?

Споделяне, изразяване на емоция.

_OM_7625_HR

Откъде черпиш вдъхновението си?

От всичко. Може да ме вдъхнови силно усещане, изречение, жест, разочарование, впечатление, конфликт, болка, радост, сън, желание, страх… Всичко, което ме кара да го чуя, запомня, запиша и развия като тема или история. Но не чакам вдъхновение, за да седна да пиша. То идва по-лесно, когато пишеш, отколкото когато чакаш. Най-общо – любовта  е моят вътрешен стимул за всичко.

Знаем, че музиката е неизменна част от житейския ти път, какво намираш в нея?

Когато я слушам, намирам сила, развлечение, утеха, вдъхновение, емоция, провокация… Музиката променя и възпитава. Когато я създавам, изразявам вътрешната си същност. Музиката е като проводник на послания, на доброто, красивото. Тя е израз на любовта вътре в мен. Към живота, към хората, към всичко, което ме заобикаля, всичко, което правя. Затова и песните ми се променят във времето. Те разкриват моите мисли и чувства.

_OM_8281_HR

_OM_8334_HR

Какво ти предстои през лятото?

От 12 май, когато излиза първата ми детска книжка „Вълшебна книжка“, до края на месец юли ми предстои турне около представянето й. То е във вид на открити уроци по йога, с песничките към нея и героите й. Може да видите къде в специално създадената страничка за проекта ми тананикаща йога тук.

В София първото представяне е на 20 май в читалнятa на Музейко.

koritza

18198698_10155494279712044_8175490662016120682_n

Предстои ми да запиша и останалите песни от новия ми албум „По пътя“, с музика за релакс и йога, който ще излезе тази година с подкрепата на Мюзикаутор. Песните в него са по мой текст и те карат да се отпуснеш, да помечтаеш, но в същото време с тях искам да провокирам мислене, съзнание, добродетели, красота, осъзнаване. Този албум е моят начин да отвърна на забързаното ни ежедневие, на повърхностното, еднодневното, лъжовното, компромисното. По него работя с Момчил Колев и сина му Калоян, който e диджей и направи много интересни и модерни аранжименти, с dubstep елементи чилаут, съчетава ги успешно с типични индийски инструменти. В албума ще присъстват и така характерните за йога мантри, както и разработки на народни песни.

В края на септември отново продължава турнето ми около книжката в детски градини и училища. Следващата ми детска книжка е завършена и тогава е и времето, когато ще се рисува пак от Мила. Нямам търпение да я започне!

Svetla-yoga1

Разкажи ни малко повече за първата детската книжка, която написа.

„Вълшебна книжка“ е история ЗА БЛАГОДАРНОСТТА, а повече за нея можеш да видиш на страничката й във фейсбук. Имаме и още 2 нови дати за представянето й – Сливен на 3 юни и Враца на 10 юни.

В нея се разказва за пътешествието на кравичката Мина до Индия, която се научила да бъде благодарна за всичко, което си има и среща по пътя си.

Това е активна приказка, част от поредицата книжки тананикаща йога, защото децата и вие може да правите упражнения и да пеете, докато я четете и разглеждате. По забавен начин въвежда всички в света на йога.

Ще помогне на децата да усетят ползите от движението, да си припомнят селскостопанските животни, да познават различните части на тялото си, да научат за Индия и нейната култура, да развият основни добродетели.

Към книжката има и 9 допълващи я авторски песнички на Светла Иванова и Константин Кучев.

Илюстрациите и художественото оформление са на прекрасната Мила Попнеделева-Генова.

Книжката излиза на пазара на 12 май.

1

Как се срещна с йога?

Бях едва 13-годишна, когато ми попадна първата книга за йога. На моя съученичка баща й, адвокат по професия, се занимаваше с йога и ни показваше упражнения. С нея двете често ги пробвахме във физкултурния салон да видим кой какво може. Отначало гледахме само по снимките. После взех една от книгите у дома (на Венцислав Евтимов) и започнах по-подробно да ги изучавам, следвайки и напътствията за правилно изпълнение. Оттогава досега, повече от 25 години, не е минала и седмица, в която да не практикувам. В началото не бях толкова гъвкава и нямах нужния баланс и сила, но с годините и опита, който натрупах, се научих на някои от най-трудните асани. Постоянството като цяло е силна черта и ти помага в различни направления да израстваш. То е и причината да не спирам да правя всичко, което ми харесва – музика, писане, йога. Сега, от близо 5 години, споделям опита ми, като водя практики по хатха йога, за деца, ащанга йога, йога за бременни и мама и бебе. За всички тях изкарах нужните курсове за обучение, но продължавам да се уча.

Svetla_Ivanova3

Коя е последната книга, която прочете?

„Бяло сладко“ на Димитър Шумналиев. Любимият ми български писател.

Svetla_Ivanova2

Сподели ни една своя мечта!

Ще ви споделя дори две, които се надявам до края на годината да се сбъднат. Да посетя Индия и да работя  в детска градина.

2014-10-09_024_130a

Ако искаш да научиш повече за красивата Светла Иванова, можеш да го сториш тук

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *