Куфар
Leave a comment

Сицилия – любов по италиански

Сицилия е едно от най-емоционалните и идилични кътчета, които можеш да посетиш. Островът кипи от живот, който не стихва, а хората му са колоритни, огнени и слънчеви като самия климат. Природата е фантазия от цветове, а това, което ни направи най-силно впечатление, е архитектурата, която представлява невероятна смесица между марокански и италиански стил. И, естествено, пътешествието ни започна от слънчево Палермо.

sicilia_liubov_po_italianski 38282

Пристигаме, изпълнени с желание за живот. Умората от двата полета не е успяла да притъпи желанието ни да разгледаме и обикнем всичко, а тук е моментът да споменем, че пътуването до Палермо е свързано първо с полет до Рим, тъй като чартърите са обвързани с хотел и организирана екскурзия, на която ние не заложихме. Избрахме си стилен, класически апартамент на 2 етажа в самата крепостна стена на града, от който гледката към скалистите брегове на острова е невероятна. В тази статия нямаме за цел да те запознаем със скучни и тривиални подробности за архитектурните забележителности на града (които са наистина на всеки ъгъл), а да се опитаме да те потопим съвсем непринудено в емоцията, която усетихме, за да почувстваш аромата на една реалност, в която няма място за нищо излишно.

sicilia_liubov_po_italianski (44)

sicilia_liubov_po_italianski (60)

sicilia_liubov_po_italianski (42)

Сицилианците са хора, които нямат нищо общо с останалите италианци, и това личи не само от горещия им нрав, но и от изключителните им навици и табиети. Тук спокойствието е непознато, целият град гори в неспирна емоция, която те завърта като горещ италиански танц. Спокойно можеш да видиш хора, които си пекат скара на улицата, а в съседство се чуват викове и плач на бебета. В Сицилия нищо не е подредено и такова, каквото го очакваш, защото изненадите са повече от това, което искаш. Все пак е редно да споменем, че Палермо е доста мръсен град, но напук на неприятното изживяване от боклуците и хаоса с градското движение, нощите са топли, ухаят на хубаво вино и добра храна.

DSC_4760

sicilia_liubov_po_italianski (33)

sicilia_liubov_po_italianski (40)

В цяла Сицилия можеш да ядеш на корем вкусна и прясна риба, от която сетивата ти буквално настръхват от удоволствие, а ние ти препоръчваме да опиташ от тартара с риба тон, скаридите и раците, както и прясната жълта риба, която се топи като масло.

sicilia_liubov_po_italianski (49)

sicilia_liubov_po_italianski (55)

sicilia_liubov_po_italianski (45)

sicilia_liubov_po_italianski (18)

Тъй като Палермо обходихме за 3 дни, решихме да се разходим с много бързо корабче и до остров Устика, на който, казват, че модерният жител на Палермо си почива от забързания градски живот. Островът наистина е оазис на спокойствието, а кактусите и палмите се вписват просто идеално с нестихващата морска гледка. Харесва ни да съзерцаваме синята вода, която е толкова бистра, че е истински рай за гмуркачите. Хората в Устика са приветливи и слънчеви, а всичко тук е тихо и става някак не на всяка цена. Препоръчваме ти да посетиш и Чефалу, защото именно това градче, до което стигнахме с влак, ни накара да се влюбим в него веднага. Там уличките са калдъръмени, а хората, изпълнени с усмивки. Храната е много вкусна, а залезите – дълги.

sicilia_liubov_po_italianski (7)

sicilia_liubov_po_italianski (3)

sicilia_liubov_po_italianski (4)

sicilia_liubov_po_italianski (23)

sicilia_liubov_po_italianski (27)

Не сме обиколили цяла Сицилия, но си пожелаваме да посетим и Катаня, както и другите части на острова. Знаем, че вулканът Етна е любим на много приключенци, и си обещаваме следващата ни дестинация да бъде именно там. Дните в Палермо са много горещи, затова и архитектурата на сградите е създадена така, че да те предпазва от жарките лъчи на слънцето. Ботаническата градина в Палермо е истинска магия, а под зелените големи листа на палмите се срещнахме с красиви костенурки и колоритни рибки. Вечерите в града бяха любимият ни момент, защото се отдадохме на нощен живот, който всеки път беше повече от обещаващ. Препоръчваме ти първо да хапнеш в любимия ни ресторант – A’nica, а след това да посетиш бара Drunks, който отговаря на името си и пази един особен чар. Младите хора тук са много весели и непринудени, а смехът и нощните преживявания те карат да се отдадеш на сладки сънища, сякаш си в самия Рай.

sicilia_liubov_po_italianski (59)

sicilia_liubov_po_italianski (47)

sicilia_liubov_po_italianski (48)

sicilia_liubov_po_italianski (61)

Сутрин отваряме прозорците и се наслаждаме на джунглата навън, защото в Палермо всичко е потопено в зеленина и излъчва арабски магнетизъм. Съветваме те да отидеш там през април или май, защото лятото е много горещо, като самите хора, които никога не спират да се забавляват, обичат живота и се радват на всеки миг, напук на бедността. И ако някога отново животът ни върне на това чудно място, си пожелаваме да можем да отделим повече време на изпълнените му с динамика улици и на топлите му нощи.

sicilia_liubov_po_italianski (1)

sicilia_liubov_po_italianski (2)

sicilia_liubov_po_italianski (6)

sicilia_liubov_po_italianski (13)

sicilia_liubov_po_italianski (35)

sicilia_liubov_po_italianski (51)

sicilia_liubov_po_italianski (11)

sicilia_liubov_po_italianski (34)

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Севастин Олеков и Цветана Бонева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *