urban, Кухня, Места, Хапване
Leave a comment

За една „Добра Година“ с Дани Спартак и Светлана Илиева

Нашето кулинарно пътешествие из града не стихва, а през юни сме на гости на ресторант „Добра Година“, в който готвят двама млади и изключително талантливи готвачи. Сигурни сме, че добре познаваш имената и лицата им, това са победителят в Hell’s Kitchen 2018Дани Спартак и чаровната му колежка – Светлана Илиева. Днес получаваме информация директно от кухнята в един откровен разговор за вкусните мисли, предизвикателствата в живота и в кулинарията, и разбира се за ресторанта, който ни събра на чаша ароматно вино – „Добра Година“.

Здравейте, Дани и Светла! Предизвикваме ви – всеки от вас да представи другия…

Светла: Да ви представя Дани? (смее се);

Добре представям ви човек – висок 1.80 см., 75-80+ килограма, с тъмни очи, брада, коса…добре, шегувам се! Сега сериозно – за Дани, каквото и да кажа ще прозвучи НЕскромно, но е самата истина! Той е един страхотен приятел (може би от малкото хора, които мога да нарека истински „приятел“), супер отговорен и педантичен в кухнята (извън нея е достатъчно отвеян от вихъра), изключително точен и директен – каквото каже се случва – държи си на думата .

Супер забавен ( само, когато не разказва виц ), умен, добър и спирам дотук, че ще му пораснат ушите!

Дани: Светлана Илиева, или по-известна в кулинарните среди като „малката булка“.  Kакво да кажа за нея – запознахме се в Hell’s Kitchen, едно много лъчезарно и усмихнато момиче. На пръв поглед никога не бих си я представил като готвач! За мен тя е истински човек, обича да се забавлява и знае как да го прави, но още повече я харесвам, защото стане ли дума за работа, се раздава на 100% и винаги можеш да разчиташ на нея! Само не я карай да ти сгъва дрехите, че е страшно! Шегувам се, тя ще ме разбере! Добре де, може доста да говоря за нея, но накратко и с една дума – ПИЧ !!!!

Лесно ли се комбинирате в кухнята и кое е най-голямото предизвикателство по време на готвене в тандем?

Светла: Според мен изключително лесно, още от Hell’s Kitchen дори и там, когато ни сложеха заедно на станция, нямахме проблеми и се усещаше едно доверие и спокойствие от това, че един на друг си пазехме гърбовете! А сега е още по лесно, вече в 99.9% от нещата сме на едно мнение и нямаме трудности или предизвикателства – дори, когато си измисляме и пишем рецепти, все по-лесно и по-лесно, един друг си допълваме идеята за ястието и накрая всичко се получава.

Дани: Смея да кажа, че доста лесно се сработихме, по принцип аз съм труден характер, но някак си се напаснахме. Мислим на една вълна, обичаме да експериментираме и да пробваме нови неща, а това е много важно и водещо в една кухня.

Разкажете ни повече за „Добра Година“?

Светла: Добра Година” е един страхотен ресторант, с приятна атмосфера, лъчезарни и любезни сервитьори и разбира се много вкусна храна.

Дани: Добра Година“ – това за мен не е само ресторант, с него искам да покажем на хората, че може да се готви само с български продукти и то да се готви много добре и вкусно. Стараем се в ресторанта винаги всичко да е прясно и свежо. Направихме менюто с идеята да има за всеки по нещо, постарахме се да преобразим някои позабравени наши ястия, но и в същото време да им запазим вкуса на 100%. Сигурен съм, че всеки наш гост би отворил вратичка от детството си, когато опита някое от нещата. Искаме хората да се чувстват спокойни, когато идват при на , затова се постарахме да постигнем максимален уют в ресторанта.

Вярваме, че „Добра Година“ е като сбъдната мечта и за двама ви, защото дава поле да развихрите най-големите си кулинарни фантазии. Споделете ни една от тях…

Светла: Хмммм сега само загрявахме честно казано! Аз винаги съм си фантазирала, че ще дойде денят, в който ще работя в ресторант и продуктите ще идват от малки ферми, язовири и т.н. и – случи се! Колкото до кулинарна фантазия, съм раздвоена какво да кажа, колебая се между мляко с мед и торта „Павлова“. И в двата десерта вложихме не само фантазия, а и душа и ги пречупихме през една по-различна призма.

Дани: Може би една от фантазиите ми е да можем да си отглеждаме всичко сами (или поне зеленчуците и плодовете). Да може да избираме всеки ден продукти и да лавираме с менюто постоянно, така винаги ще е интересно на нашите гости и ние постоянно ще можем да експериментираме.

Менюто на ресторанта е точно на място, но въпреки това сте се постарали да го съставите така, че в него да намираме по нещо за всеки вкус. Кои са вашите любими ястия в него?

Светла: Агнешко с пататник, спанак с гъбени бонбони и шипков мармалад!

Дани: Определено агнешкото – от менюто то ми е фаворит. В него успяхме да запазим вкуса на едно агнешко по Гергьовски и в същото време да изглежда достойно за всеки ресторант в Европа.

Най-вкусната мисъл е…?

Светла: Хубавият хляб е най-задоволителната храна! Хубавият хляб с масло е най-великият пир!

Дани: Да си облизвам пръстите, докато ям ребърца на BBQ и пия ледена бира.

Какво да очакваме през летния сезон?

Светла: Едно ново, вълнуващо, вкусно и интересно меню, както и много поводи за усмивки и добро настроение!

Дани: Скоро ще сменяме менюто и ще се постараем отново да сме ръка за ръка със сезонните продукти, но пак ще има щипка изтупан шик. Все пак трябва да поднесем и нещо от нас и да сме различни.

Къде кулинарията и животът се срещат?

Светла: В интерес на истината кулинарията и животът май са се родили едновременно, така че са се срещнали още преди да се е наложило! Първото нещо, което си спомням като малка, е как ям, по-късно – как правя опит за палачинки (но те се озовават залепени на тавана!). Следващото и до ден днешен е, че няма ден, в който да не готвя, независимо от времето и мястото!

Дани: В ресторант Добра Година!

Автор и фотограф: Цветана Бонева

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *