urban, Здраве и красота
Leave a comment

За красотата на кожата и ползата от Vitamin C с д-р Димитрина Гулева

Днес тя е нашият усмихнат пътеводител в света на здравата кожа и ще си поговорим малко повече за красотата и новото вдъхновение от AVON – Anew Vitamin C Brightening Serum. Ние вече изпробвахме силата на портокалите и се влюбихме в леката текстура на серума, но какво можем да научим за него и здравата кожа разберете сами от д-р Димитрина Гулева.

Здравей, Димитрина! Как пролетният сезон се отразява на кожата на лицето ни?

Здравей, Цвети! През пролетта освен природата, а и самите ние, в частност – кожата ни, се събуждаме от „зимен сън“. Както с възрастта, така и при смяна на сезоните, кожата ни се променя. Зимата изисква по-специфични грижи с използването на „по-тежки“ и обогатени кремове, а през пролетта „маслата“, които нашата кожа секретира физиологично, се регулират и плътните кремове могат да доведат до запушване на порите и дори до неприятно усещане след нанасянето им. В този ред на мисли, логично е, че смяната на хидратиращия/плътен крем с такъв с по-лека текстура е ключово при прехода от студено и сухо през зимата, към топло и влажно през пролетта.

Какво можем да направим, за да се предпазим от неблагоприятните климатични условия?

Неблагоприятни условия, като студено време, изискват по-тежки и плътни кремове, такива, които да хидратират добре, да възстановяват и/или да предпазят от нарушаване на липидната бариера на кожата, която реално я предпазва от външните фактори. В преходния сезон кожата ни възприема промяната като „стрес“ и често това се изразява с изсушаването и дори залющването ѝ. Когато тези процеси са по-изразени, в началото на пролетта е препоръчителна механичната ексфолиация – поне 2 пъти седмично за известен период да се почисти кожата, и продуктите, които нанасяме, да проникват по-добре.

Да не забравяме, че пролетта е и „сезонът на солариумите“, в който често се задълбочава дехидратацията на кожата и при недобра емолиентна грижа се появява много суха, залющена и сърбяща кожа.

Задължително е използването на слънцезащитни продукти, които да блокират вредните лъчи. Тук подчертавам, че това е изключително важно, особено при хора, склонни към пигментации. Те трябва да използват такива продукти ежедневно, независимо от сезона.

Разкажи ни повече за AVON Anew Vitamin C Brightening Serum…

Питат ме често: „Защо точно витамин С е важен за кожата ни?“.

Витамин С е есенциален за човешкия организъм, т.е. ние нямаме способността да го синтезираме, а го набавяме екзогенно – чрез храна, хранителни добавки и течности. Той е един от най-мощните антиоксиданти и участва в синтеза на различни витамини, както и в синтеза на колагена, който е основен компонент в един от слоевете на кожата (дермата). С времето чисто физиологично губим колаген и организмът няма способност да го синтезира, за да компенсира загубите. Локално и/или системно приложен, витамин С ни дава една сияйна, еластична и озарена кожа.

Anew Vitamin C Serum е точно това, което ни трябва, за да „събудим“ кожата си – хем обогатен и наситен продукт, хем с лека и деликатна текстура. Той ни придава една сияйна, хидратирана и тонизирана кожа. Хубавата новина е, че се използва при всеки тип кожа, без ограничения за възрастта. Всъщност е решение дори и за суетните мъже.J Другата хубава новина е, че не е просто поредният продукт на пазара, а съдържа 10% стабилизиран витамин С, т.е. остава ефективен и не губи качествата си от първата до последната капка. Използва се вечер, а при много сухите кожи може и сутрин, като се нанася на тънък слой с леки кръгообразни движения. При много сухи кожи след това може да се нанесе и хидратиращ крем. Сутрин е задължителна фотозащитата (!), особено през лятото.

Много обичаме портокали и вярваме, че те тонизират организма ни, как силата на портокала действа разкрасяващо?

Обичам портокали! …но кой не ги обича!? Те ни придават свежест – дали под формата на плодове или в течна форма като фрешове, а защо не и като серум за нашата кожа. Всъщност те са едни от основните плодове, в които има високо процентно съдържание на витамин С. Например в 100 г портокали има 50 г витамин С, а в един средноголям портокал има около 70 г витамин С. В един Anew Vitamin C Serum има концентрация от 30 портокала.

За какво трябва да внимаваме, когато избираме продукт за кожата на лицето?

Това е един колкото лесен, толкова и труден въпрос. Всяка кожа е индивидуална и уникална. Продуктът трябва да е съобразен с типа кожа, както и с нейните нужди…

Често пациентите, които идват за консултация, са пробвали различни продукти, без да са успели да намерят своя продукт. Понякога дори индивидуалният продукт е проба-грешка. Но все пак има някои правила, които трябва да спазваме. Тези с мазна кожа могат да използват лосиони и серуми, кремове за такъв тип кожа, които са с лека текстура. Повечето продукти съдържат различни съставки за изсушаване, както и за успокояване на лицето. В момента е модерно кремът за мазна кожа да съдържа и хидратиращи съставки (например екстракт от чаено дърво или хиалуронова киселина). Честно казано, такъв комбиниран продукт с хиалуронова киселина е добър избор и при т.нар. смесен тип кожа (мазна в „Т“-зоната и суха в останалата част на лицето). При хората с дехидратирана кожа са подходящи кремове с лека текстура (такива на водна основа) и/или серуми. При много суха кожа са необходими продукти с по-обогатен липиден състав.

Да не забравяме и тези с нетолерантна, чувствителна и/или алергична кожа. Те задължително трябва да четат състава на всеки продукт, който използват, за да избегнат съответния /„техния“/ алерген, ако е установен такъв.

Разкрий ни една своя малка тайна за здрава и сияйна кожа…

За мен тайната за здрава и сияйна кожа е комбинация от няколко лесни стъпки. Най-красива е обгрижваната кожа.

  1. Най-важна е вечерната грижа – измиване за премахване на замърсяванията и грима, след което прилагане на серум върху лицето, шията и деколтето, та и понякога и ръцете. Никога не забравяйте, че тези зони са подложени на едни и същи атмосферни влияния. Задължително – околоочен крем, който понякога нанасям дори и върху устните си. J Сутрин – ежедневно, дори и през зимата имам на лицето си слънцезащитен крем.
  2. Плодове и много вода!
  3. И… последната, но любимата ми част от рецептата – позитивизъм, усмивки и чист планински въздух!

*Благодарности на CRAFT за прекрасната локация за снимки и гостоприемството!

Автор и фотограф: Цветана Бонева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *