Градски Истории
Leave a comment

Стена в пловдивския квартал „Смирненски“ оживява с мултижанров спектакъл на съвременни визуални артисти като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата

В притегателна точка за следващия проект на платформата за съвременно градско изкуство Visionary се превръща кв. Христо Смирненски, гр. Пловдив. Завладени от поезията на Смирненски, артисти, творящи в сферата на калиграфията, съвременния стенопис, 3D mapping-a и перформънса, ще изпълнят с цвят, светлина и красота сърцето на едноименния квартал, споделяйки общо платно.

Жива стена“ е проект, включващ дълготрайна художествена намеса върху стена в публичното пространство, която буквално ще оживее пред очите на зрителите на 25-ти април с мултижанров спектакъл, допълващ артистичната концепция на стенописа.

Реализирането му вече започна с активна работа на двамата художници TSE (@333tse333) и JahOne (@jah__one).

Tse като разнородна, креативна личност, постоянно търсеща и опитваща се да развива познанията и уменията си в различните аспекти на визуалните изкуства, прие покана на Visionary за създаване на колективен проект, съвместно с още петима творци. Въпреки дългогодишното си познанство с JahOne, те не са работили на една стена досега.

„Абсолютно актуално и днес, стихотворението на Смирненски силно се отличава от останалото му творчество.“ – споделят авторите на художествения проект. Именно това ги е провокирало да вплетат в идеята си неговото произведение, като по този начин обвържат още повече новия обект на изкуството с квартала. От друга страна, посланието, зад което застава целият творчески екип, резонира напълно с думите, написани от поета през 1922 г. и е валидно за съвременния човек.

„С оковани крила днес земята ни ражда,

оковани с неволя и делнични дни,

а гори сред душата ни вечната жажда

за простор, красота, висини.“

 Водещ мотив в работата на фондация Visionary остава създаването на изкуство със свободен достъп близо до хората, което да провокира въображението, да събужда сетивата и съзнанието. Това показва постоянството им през последните две години.

Заповядайте на 25 април, 20:00 часа до Пощата в кв. Смирненски, гр. Пловдив, за да наблюдавате мултижанровия спектакъл и откриването на проекта „Жива стена“, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

Снимки: Михаела Драганова и KonteUna

 

Творчески екип:

Tse (стенопис)

JahOne (стенопис)

Elektrick.me (3D mapping)

Darba (performance)

Михаела Драганова (фотограф)

Konte Una (видео)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *