Модерна майка
Leave a comment

Мамо, имаш ли минутка?

Днес Ви срещаме с Маги, която освен изобретателна майка, е и педагог, доктор по теория на възпитанието. Решихме да Ви запознаем с нея, защото тя стартира инициативата #днесиграемна, за да се опитаме да помогне на всички майки, които се борят със скуката през този карантинен период по един иновативен начин – чрез изобретателни игри за деца от 0 до 4 години, приложими в домашния условия. Прочетете споделеното от Маги и нейните съвети за забавления у дома. 

 Здравей, Маги! Разкажи ни малко повече за себе си и за блога.

Казвам се Маргарита Калейнска и по професия съм преподавател. Преподавам педагогика във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Повече от 15 години се занимавам с обучение на младежи по програми, помагащи им да развият себе си и имам удоволствието да ръководя първата в България лидерска академия за подрастващи момичета – „ГЛОУ“.

Майка съм на 2-годишна сладурана, която бе и основната причина да стартирам блога. Когато тя се роди, често търсех идеи за занимания из интернет и все се чудех как хората имат търпението да изработват игри, които изискват толкова много време, а реално детето играе с тях твърде кратко. Постепенно започнах да събирам идеи за занимания с подръчни материали, които мога да подготвя за 1-2 минутки, и после да ги адаптирам и подобрявам неограничено. Една приятелка ме насърчи да ги събера идеите в блог, за да могат и други родители да ги ползват и така се роди 1minmama.

Ти си доктор по теория на възпитанието на деца. Какво всъщност означава това?

Накратко, това означава, че се занимавам с изследването на това как всъщност протича реалното възпитание на децата, както и с търсенето на нови начини да го направя по-лесно и по-ефективно.

Преди няколко дни попаднахме на клипче, в което обясняваш колко е важна скуката при децата. Защо е важна тя?

Скуката е инвестиция в бъдещето на децата. Да оставим децата сами със себе си, т.е. да поскучаят, означава да им помогнем да се самоопознаят – да разберат какви са всъщност техните лични интереси, да тестват уменията и границите си. Така ги стимулираме да се огледат наоколо и сами да грабнат това, което им е любопитно, да проявят творчество. Създаваме им навик сами да си запълват времето, с каквото те смятат за важно и така реално никога  след като пораснат  няма да им е скучно. Малките деца всъщност никога не скучаят, те постоянно мислят за нещо, правят нещо, в движение са. Съвременните родители си мислим и се притесняваме, че те скучаят и неволно, запълвайки времето им с каквото ние решим, че им е полезно или интересно, им внушаваме, че уж им доскучава. А такова внушение от ранна детска възраст остава за цял живот и детето винаги ще търси някой друг да му запълни времето или пък ще го запълни с най-лесно достъпната опция, а в днешно време това са таблетите и телефоните. Оставени да поскучаят и сами да проучат света около себе си, те получават шанса да бъдат извън „кутията“, в която училището ни поставя и в която сме и ние, родителите. А именно тази способност да мислиш нестандартно е тайната на големите успехи в съвремието.

Как да забавляваме децата си заедно, когато имат 2 или повече години разлика във възрастта?

В тази посока нямам още опит, но теоретично бих казала, че най-добрият вариант е двете деца да играят една и съща игра, но с различна трудност J. Защо? Защото, така или иначе, играчките на голямото ще са най-желаното нещо за по-малкото. Освен това и за родителя е по-лесно. Това е една от причините в блога да се старая за всяка от игрите, там, където е възможно, да давам идеи как една и съща игра  с леки изменения – се прилага за различни възрасти. Например, ако голямото дете играе в пясъка, а бебето още лапа предмети и не искаме да го пускаме там, достатъчно е за него да напълним от същия пясък в добре затворена торба и да му дадем лопатка. Двете ще играят реално с едно и също нещо, но всяко по свой начин, както умее.

 Как можем да накараме детето да се съсредоточи в една игра, ако то не иска? И непременно ли трябва да го караме да прави това, което смятаме за правилно? Например начин на броене, изразяване на цветове, начин на подредба и т. н.

И като майка, и като специалист съм категорична, че такова налагане не е в интерес на детето. Всяко дете има свой ритъм на игра, има си и свои интереси, които невинаги съвпадат с нашите идеи. Именно затова аз лично правя и показвам само игри с не повече от 1-2 минути подготовка, защото така дъщеря ми дори и да не хареса играта, няма да ме е яд колко време съм загубила в направата й, няма да се предам на изкушението да настоявам и карам насила да играем. Смятам, че трябва да зачитаме волята на детето и да не се налагаме. Ако се научим да уважаваме детето и неговите решения, ще му помогнем да израсне уверено в себе си и в своите умения, споделящо без притеснения, отстояващо своите позиции. Все качества, които ще го направят успешен ученик и човек. А не е ли всъщност това главното ни желание като родители?

Освен това малцина родители знаят колко всъщност е реалният праг на концентрацията на децата, а той е много кратък за нашите разбирания – за едногодишно дете той е само 2 минути, а след това добавяме по 5 минутки за всяка следваща година.

За съжаление забелязвам също, че напоследък толкова сме се съсредоточили в постигането на някакви определени учебни знания, че всъщност пропускаме най-важните неща, които можем да предадем на децата си, а именно  ценностите и моделите за поведение. В моите родителски разбирания е по-важно детето на две години, когато види паднало другарче, да му подаде ръка да стане, отколкото да може да брои правилно. Не казвам, че не е важно да знае неща, а просто че приоритетите ни трябва да са други, ако наистина всички искаме да направим света по-добър за същите тези деца, които възпитаваме сега.

 Къде е тънката граница между играта и възпитанието?

За мен няма граница. Вярвам, че всяка игра възпитава нещо в детето и че възпитанието следва да се вплита в игрите.

В Блога си имаш голямо разнообразие от игри за деца от 0 до 4 години. Как да изберем правилната игра за нашето дете? 

За улеснение на родителите игрите са дадени в раздели според възрастта, за която са подходящи. Освен това има опция за търсене според материала, който имате под ръка или според методиката (Монтесори, Валдорф, Доман).

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив и Kha Ruxury

Игрите, можете да намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *