Chefs, food, Кухня
Leave a comment

Chef Виктор Ангелов, или просто: Chef’s

Името Виктор Анеглов говори наистина много! Той е един от съдиите на формата ”Master Chef”. Случайно или не един от любимите ни ресторанти е именно негов. Намира се в Лозенец на улица с фаталното число 13, но не и на погрешното място! Влизаме и  на входа ни посреща едно усмихнато момиче, настанява ни на кокетна масичка за двама с еблематична стена, на която пише мъдри мисли. Запомняме тази, че „Велик е не този, който победи хиляди войни на бойното поле, а победи само един – себе си“  Гаутама Буда. Обстановката е светла и уютна, напомняща на запалената камина у дома. Преди да разгледаме менюто, което  е прецизно подбрано и абсолютно авторско, сервитьорът ни  предлага бутилка специално селектирано бяло вино, направено за ресторанти Chef’s от винарна “Four Friends”. Поръчваме си Тартар от риба тон с териаки и лайм, морковена-къри майонеза, маринован джинджър и червен хайвер. И сме впечатлени. Всяко едно ястие те грабва и те кара да изпаднеш във вкусов екстаз, опитвайки поредното фатално съвършенство. Ризотото с есенни трюфели, горски гъби и пюре от тиква ни пренася насред красив пролетен залез. Най-любим ни е чизкейкът Chef’s, който с нежното си докосване с филаделфия крем и кайсиева глазура още повече ни напомня за идващата пролет. За да можем да се насладим максимално, си стопляме душите с изкушаващата торта – „Троен шоколад“ с лешници и Baileys. Иска ни се да не свършва, но всяко вкусно нещо има своят край. Най хубавото е, че това малко ресторантче ще е винаги тук и ще ни чака с широко отворени врати, а ние със сигурност ще се върнем!

chefs_09

Изкушени от красивия обяд, искаме да зададем няколко въпроса на създателя на това изкушаващо място – Chef Виктор Ангелов. Той сяда на масата до нас, усмихва се приветливо и с oхота започва да разказва за живота си, вдъхновението, с което създава вкусна храна, както и за прекрасното си семейство. За наша радост известният готвач е точно такъв, какъвто си го представяхме – човек с голяма душа!

Кое ви вдъхнови да се занимавате с готвене?

Вдъхновението е нещо, което идва в различните етапи от живота по-различен начин. Първоначално не съм имал вдъхновение, идеята да се занимавам с кулинария беше на родителите ми, или по-скоро на баща ми. А, тогава като всяко момче, само коли и двигатели ми бяха в главата, имах съвсем други интереси, желания и мечти. След като започнах  да уча и работя като готвач, видях възможностите, които се отварят пред мен. Може би първото ми вдъхновение дойде от добрия колектив, когато работех в учебните бази на Министерски съвет. Понеже аз съм колективен играч и тогава ме спечели това, че имаше отборна игра. Увлечението по продукти, смесването им и различните техники дойде 5 години по-късно, когато бях в Германия. Там видях красивите ястия, създадени от готвачите, различни палитри от цветове и експлозията от вкусове. Тогава дойде емоцията  да се развивам като готвач.

chefs_05

Коя е любимата ви кухня, която ви доставя удоволствие да сготвите?

Това зависи от настроението ми. Таке е, защото понякога искам да сготвя нещо набързо, за да мога да обърна внимание на близките си. Ако ще играем с децата, или трябва да излизаме някъде – приготвям италианска или азиатска кухня. Ако имам време, обичам да готвя немско-австрийска или немска кухня.

chefs5

Как дойде идеята за Chef’s?

Идеята за Chef’s ме удари като „гръм от ясно небе“, когато бях в Албания и работех като главен готвач за хотел „Sheraton“. Тогава, през 2003 година бяха много малко местата, на които можеш да отидеш и да видиш нещо различно в тази държава. Един приятел  реши да ме заведе на такова място на около 20-тина километра от града. Карахме с един джип по ужасни черни пътища, чак си помислих, че ще ме отвлича. Стигнахме до една метална ограда и един дувар, през който нищо не се виждаше и в момента, в който отвориха портите беше като на филм – бяхме в Рая. Имаше изобилие от храсти, цветя, басейни, чистота и усмихнати хора. Храната не беше кой знае какво, но ми хареса усещането, което ми придаде – че можеш да избягаш от мръсния град и в един момент да се озовеш в истински оазис. Оттам ми дойде идеята  да направя ресторант, в който хората да мога да избягат. Такъв беше първият ми ресторант в Пасареево, който за  времето си беше единственият по рода си с шоу кухня и собственик – готвач и българин. Това беше много новаторско за времето си и се случи, защото така ми идваше отвътре. Исках да бъда сред гостите си. Идеята като цяло беше готвачът да готви и да сервира, и оттам идва и името – Chef’s.

chefs17362

Какво е готвенето за вас?

Готвенето за мен и за моите съмишленици на първо място е професия. Може да го усетите  в нашите ресторанти. Готвенето е ангажимент, отговорност, обещание и желание да давам това, което ме инспирира в ежедневието.

Когато съм  вкъщи и готвим, ми е изключително приятно и забавно. Малката ми дъщеря обича да си цапа ръцете с всякакви хранителни продукти, да бърка теста и да рисува с хранителни бои, когато правим коледни сладки. Когато се събираме с приятели, обикновено ме канят за да готвя. (смее се). Но те го оценяват, и това ме мотивира.

chefs_11

Има ли нещо, което готвенето ви е откраднало?

Не мисля. Не съм направил нещо за готвенето, което да е било против мен самия. В различните етапи от живота си съм имал нужда от различна изява. Било то да участвам в проект или да предавам знания, за което съм дал точно толкова, колкото ми се е искало.

chefs

chefs22

Децата ви готвят ли?

По-големите ми деца започнаха  да ценят и да гледат на храната по друг начин. За съжаление не съм имал възможност да бъда до тях, когато са били малки, за да им дам по-изисканата култура на ястията. Но жена ми също е добър кулинар и е допринесла много за добрия им вкус. От хора, които много ценят добрия вкус, децата ни се превърнаха и в естети. А малката доста усърдно се вре и помага по-време на готвене. Качва се на една степенка гледа и вкусва всичко, което се приготвя.

chefs45t

Те ли са вашите най-големи критици?

Не са ми критици. Те знаят с колко малко лично време разполагам и ценят всяко едно нещо, което правя за тях. А и аз се старая много, за да им хареса. Не само заради себе си, а защото човек прави семейство, за да му даде най-доброто, на което е способен. Ако смисълът за една жена е да роди дете, то смисълът за един мъж е да има за кого да се грижи.

chefs2

Скоро започва ”Master Chef”, какво да очакваме?

Мотото тази година е „Очаквай неочакваното“.

Много е приятно да виждаш надграждането и желанието за изява не само на младите, а и на житейски по-опитни хора. Всъщност най-забавното на ”Master Chef” не е, когато дойдат участниците, а как започват да се грижат и вглъбяват в готвенето след седмото-осмото предаване. Започват да правят комбинации, които никой никъде не е правил досега.

chefs_12

Не един път съм идвал в ресторанта след снимки леко раздразнен на липсата на живинка и нови идеи в колектива, което е моментно слава богу. Казвал съм им – може ли едни аматьори/хоби готвачи/ да са по-креативни от вас? Истината е, че може и има много логично обяснение за това. Всички ние, които работим по ресторантите сме учили за готвачи и има някаква рамка за добро или зло. Докато хоби готвачите нямат рамка. Те могат от тарелка с ягоди, един омар, два лимона, малко въглища и тютюн да сътворят ястие, което е наистина вкусно. Липсата на самоограничение и рамки прави хората много креативни и продуктивни за кратък период от време. Предаването е три месеца, а те за това време успяват да станат ужасно добри. Представете си, ако човек инвестира десет години от живота си и ежедневно става по-добър-той ще стане най-добрият в света. Винаги съм твърдял две неща – първото е, че в рамките на една година мога да направя от всеки много добър готвач и второто е, че всеки готвач може да стане номер едно ако вложи усилия, желание и време. Аз съм човек, който не вярва в таланта, вярвам в усърдната работа и във визионерството.

chefs_10

Споделете ни една своя мечта?

В личен план съм постигнал всичко, за което съм си мечтал. А в професионален бих се радвал да продължавам да помагам на хората, като ги уча на дисциплина, труд, креативност, колегиалност и на това винаги да разбират, че готвенето е отборна игра и, че само по този начин могат да бъдат успешни. Може би това ми е била мисията и, ако е така значи съм успял, защото всеки един, който си е тръгвал от ”Chef’s“ или става главен готвач, или отваря свой собствен ресторант, което е прекрасно.

chefs1

С благодарности към целия екип на ресторант Chef’s:

Автори: Мариана Станчева и Цветана Бонева

Снимки: Цветана Бонева

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *