urban, Здраве и красота
Leave a comment

Силата на духа с Василена

   Василена е от тези жени, на които се възхищаваш, когато ги видиш. Животът ù е изпълнен с много спорт, вятър и сняг. Има две деца, обича да се усмихва и е дива по-душа. Треньор по Kangoo Jumps и Schwinn cycling. Освен това тренира и карате. Зимата покорява пистите със сноуборд, а лятото гони вятъра с кайтсърф. Какво ни завладя в нея и защо решихме да Ви я представим, вижте сами. 

Здравей, Василена. Разкажи ни малко повече за теб?

Здравейте.

Както обичам да се шегувам, аз съм пристрастен Kangoo Jumps магистър инженер. Работила съм дълги години в сферата на алтернативните телекомуникации. Имам 13-годишен опит в търговската и управленческата област. Тренирам активно отдавна. Имам прекрасни родители – волейболист и културолог. Детството ми премина между спорта и културата. Паралелно с тренировките, 7 години свирех и на пиано… Тренирала съм волейбол, плуване, лека атлетика, фитнес, йога фетбърнинг, отскоро и карате киокушинкай, но нищо професионално, докато не срещнах Kangooooo <3, който пък ме отведе до Schwinn Cycling. Благодарение на моя мъж познавам и други две магии – Snowboard & Kitesurf. Омъжена, с две прекрасни деца… Обичам да се забавлявам, да спортувам, да танцувам, да пътувам, да уча, да следвам сърцето си… Затова сега и моето професионално поприще се казва Kangoo club HOBA Varna Jump with Vasilena. Трудно е да опиша емоцията и страстта си към Kangoo Jumps. Тя е толкова силна, че съдбата ми предостави възможност да бъда ексклузивен представител за България на продуктите Kangoo Jumps и заедно с целия екип от колеги инструктори да развиваме този спорт в България.

Какво означава за теб спортът?

Спортът за мен е медитация, свобода – време за мен, за моето по-добро АЗ… да преборя, да бъда, да искам повече за СЕБЕ СИ.

Кой спорт е най-голямата ти страст и защо?

Вярвам, че човек преминава през различни етапи в живота си и нищо не остава постоянно. Емоцията Kangoo Jumps ме е завладяла в последните 4 години :), но в сърцето ми бавно, но славно се прокрадват и други страсти – schiwnn cycling, kiokushin, functional training.

Ако трябва да опишеш какво е всеки един спорт за теб:

Kangoo Jumps  – свобода, движение, красота.

Schwinn cycling – победа над себе си, да покориш върха.

Kiokushin – учение, философия, респект, дисциплина, приемане, израстване, дух, каляване.

Functional нов поглед, прочит.

Kitesurf & Snowboard – прекрасни, красиви екстремни спортове. За съжаление те са ми повече като хоби в свободното време. За тях се изискват специални условия.

Благодарение на кайта успявам да преборя страховете си, свързани с голямото синьо…  Кайтът е другото средство, което ми помага да скачам и да се рея за кратко във въздуха… и да искам все по-нагоре и по-нагоре… Предизвикателството е голямо, спортът не е безопасен, има уникални трикове, които не са лесни, трябва перфектно владеене на хвърчилото, правилни реакции в екстремни ситуации и много тренировки. Аз радвам вълните, търсейки скоростта. <3

За сноуборда скорост, скорост и пак скорост. 🙂 Бялата скоростна магия. <3

Ти си треньор, какво ти носи работата с хора?

Обмен… на енергия! Приемане и отдаване! И най-голямата награда е да видя, че има кръговрат.

Разкажи ни за Канго джъмпс. Може ли да се поддържа форма с него?

Kangoo Jumps са пружиниращи обувки, които намаляват противодействието със земята до 80% благодарение на патентованата им система за защита IPS (Impact Protection System). Създадени са с рехабилитационна цел през 80-те години в Канада, а по-късно през 1994 година са представени за първи път на международно спортно шоу от Денис Невил, който патентова и развива обувките впоследствие за използването им като аеробен забавен спорт. За ползите от Kangoo Jumps мога да говоря много.

 1. Защитават  гръбнака и ставите.
 2. Подобряват баланса на тялото и координацията.
 3. Намаляват времето за рехабилитация.
 4. Укрепват кардиоваскуларната система до 15%.
 5. Укрепват гръбнака и междупрешленните дискове.
 6. За много кратко време се увеличават гръбните мускули.
 7. Изгарят 25% повече калории в сравнение с други упражнения (всяка една обувка тежи 2 кг – работа с тежести, а в същото време батутният механизъм създава лекота на изпълнение).
 8. Помага за поддържане на правилна позиция на гръбнака.
 9. Натоварване на всички мускули на тялото.
 10. Създават се положителни емоции – отделя се ендорфин в кръвта, познат като хормона на щастието.
 11. Борят скуката успешно, събуждат детето в нас.  
 12. HAVE FUN GETTING FIT

 

Как канго ни помага да бъдем по-здрави?

Kangoo Jumps ни помага да бъдем по-здрави, пречиствайки лимфната система! Лимфата е течност, която циркулира между нашите клетки, за да изнесе токсините от тялото ни, за да бъде то здраво. Нашите тела съдържат четири пъти повече лимфна течност, отколкото кръв. Лимфната система е и част от имунната ни система, обаче не е помпа като сърцето, за да се запази в обращение. Тя зависи от нашите естествени движения! Ако ние не се движим достатъчно, токсините всъщност задръстват лимфната система и „тровят“ нашите клетки. В някои места на тялото лимфната течност кристализира в целулит, който, както е известно, е трудно да се премахне.
Лимфната система „наблюдава“ нашия метаболизъм. С напредване на възрастта нашият метаболизъм и степента, с която телата ни горят калории, намалява, когато лимфната ни система става по-малко ефективна. Тренировките с обувките Kangoo Jumps използват плиометрични упражнения, благодарение на които при редовно използване на Kangoo Jumps нашият метаболизъм става все по-ефективен в резултат на подобрен мускулен тонус. В действителност ние всъщност повторно обучаваме всяка клетка да работи така, както когато сме били по-млади. След като ускорим метаболизма си, ние ще изгорим повече калории и няма да можем да възстановим килограми при редовно използване на Kangoo Jumps. На обученията редовно даваме пример с бутилка вода – ако водата е лимфата, а бутилката – нашето тяло, с различните активности лимфата (водата) се движи по различен начин в нашето тяло (бутилката) – ако вървим или бягаме, лимфата се движи, но не достатъчно, за да пречисти токсините, а при скачане тя започва да „измива“ тялото и прави лимфен дренаж. Приканвам всеки да направи този експеримент – да вземе бутилка с вода в ръцете си и да върви, тича или скача с нея, и сам да се увери в казаното.

Научните проучвания, направени именно от НАСА, показват, че упражнението отскок е най-ефикасното, ефективното и приятно упражнение, което някога е било измислено. Едновременно с това всички телесни клетки, всички мускули и всички органи са мобилизирани и подготвени да бъдат най-ефективни с всеки направен скок.

Всеки ли може да тренира този вид спорт?

Всеки може да тренира, с изключение на бременните жени!

От деца на 6 години, до 90+.

Добре е хора с проблеми в шийните прешлени първо да се допитат до лекар, преди да започнат тренировки по Kangoo Jumps. Диабетици, епилептици, хипертоници, хора със синдром на Даун и проблеми в ставите се повлияват много добре от пружиниращите обувки, но тренировките са специфични и трябва да се правят задължително с лицензиран инструктор, който да определи натоварването им. Приканвам хората да бъдат отговорни към здравето си и да информират инструктора си за здравословните проблеми, които имат, преди да започват тренировки по kangoo jumps. Също така е важно да сте сигурни, че инструкторът е квалифициран и лицензиран! Спортът е специфичен, използва се външно оборудване (обувките), не всяко упражнение може да бъде изпълнено с тях, важно е с какви килограми са участниците, какви са здравословните им проблеми, също така сглобяване на обувката, смяната на компонентите, за да могат обувките да се експлоатират максимално дълго време – това е само една част, която се изучава в обученията за Международен инструктор по Kangoo Jumps.  Информация за обучения желаещите могат да намерят на сайта на ФБ профила на Kangoo Клуб България.

Какво означава Schwinn cycling и с какво е по-различен от спининг?

Всъщност Spinning произлиза от Schwinn Cycling.

Програмите на Schwinn наподобяват основно трасета, които се правят навън. Те са доста разнообразни. Има 8 типа тренировки, които ни вкарват в различни зони на сърдечния пулс. Аз лично обичам да правя Fartlek, Extensive и Intensive Interval класове, където натоварването е високо, и влизаме в различни зони на сърдечния пулс. Много важно е, че ние въртим изключително спрямо музиката.

Кажи ни тайната си за добра форма.

Добрата форма за мен е баланс и непрестанно действие и развитие…

За какво мечтаеш?

Да сбъдна онази смела Пипи в себе си. 🙂 … Голямата ми мечта е да пътешествам и обикалям света споделено. < 3

Какво те кара да се усмихваш?

Животът ме усмихва!

Пожелай ни нещо.

Сбъдвайте се!  

Автор: Мариана Станчева 

Фотограф: Цанислав Христов 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *