food
Leave a comment

Великденско вдъхновение

Наближава най-светлият християнски празник Великден, а с него и едно любимо занимание за малки и големи – боядисването на яйца. В Страстната седмица се срещаме с две красиви и талантливи момичета, които открихме в Instagram, докато търсехме материали, посветени на този вълнуващ нашенски обичай. Момичетата ни споделят своите малки тайни за майсторско украсяване на великденски яйца, а пък ние имаме удоволствието да Ви ги представим и да Ви подскажем някои нови идеи. Весели празници от „Лицата на града“, Поли и Симеона! 

Великденски яйца, украсени с „дарове от природата“ – от Симеона

Тя се казва Симеона Герджикова. Някои от Вас може би я познават като simeona.g  или Cynefin World by Simeona от личния ѝ блог или от социалните и мрежи. Любовта на Симеона към България, към традициите и обичаите ни, я карат да преосмисли пътя си и въпреки икономическото образование и живота си в чужбина, тя избира да се върне и да изгради бъдещето си тук. Обича планината и смята, че човек е пряко свързан с природата  както дървото със своя корен. Хобитата и интересите ѝ включват художествено писане, конна езда, преходи в планината и много, много пътувания. Днес тя Ви запознава с една безценна частица от традициите в нейното семейство, свързани с Великденските празници.

Още от дете бях приобщена от баба към традицията да се боядисват яйца на Великден. Баба обича да работи до късно – случва се да будува до 2-3 часа през нощта, затова пък сутрин предпочита да си поспива до към девет-десет. Затова обикновено започваме процеса в по-късната сутрин на Велики Четвъртък или на Велика Събота, въпреки че традицията повелява боядисването да става преди изгрев или след залез слънце. Баба задължително е с ароматно еспресо в ръка – за нея денят не е започва, ако не отпие ободряващата си глътка кафе! Заедно слагаме първото яйце в червената боя, защото то е символ на Възкресението на Христос. Тя изчаква боята да изсъхне и винаги прави кръстен знак върху челата ни, първо на мен и брат ми, след това на останалите членове от семейството. Това яйце заделяме в отделна кошничка и пазим цялата година за здраве и късмет, а миналогодишното яйце търкулваме на полянката в двора и проверяваме дали се е запазило цяло и твърдо или не – така определяме „късмета“ за следващата година.

 След това забавлението и артистичният процес започват с пълна сила. Като дете с часове стоях над яйцата, рисувах всякакви завъртулки, играех си с восък, с баба правехме декупаж, който залепвахме с белтъци (естествено лепило). Докато живеех в Холандия, всичко това ми липсваше особено много. След като се върнах, преоткрих отново щастието от тези малки големи моменти.

 Един от любимите ми начини за украса на яйца е с „даровете на природата“. В дворчето  ни винаги е имало здравец, а баба ми отглежда и други любими на сърцето ѝ цветя и растения. През април обикновено вече изникват игликите по двора, така че аз се залавям за работа, като събирам различни красиви цветя, листенца на растения (много харесвам формите на листата на индришето, здравеца, магданоза, ментата ). С баба слагаме даденото листенце върху бялото яйце и върху него поставяме изрязано парче от тънък чорап. След това оставяме яйцето за 7-8 минутки в желаната боя и изчакваме хубаво да се оцвети.

Пожелай нещо на нашите читатели.

Желая здраве, благоденствие, сила и увереност на всички ни! Весели празници!

 Симеона можете да последвате тук и тук.

„Бързо, лесно и красиво“ – с Поли 

Журналист по образование, рекламист по призвание и истински мечтател по душа, Поли Николова е къдрава фурия, която обожава цветята. Обикновено ще я познаете по широката ѝ слънчева усмивка. В момента Поли е в трепетно очакване на първата си рожба, а какво прави жената през последните месеци от бременността? Отдава се на любимите си занимания! За Поли това е четенето книги и рисуването. Тази седмица умението да рисува тя прилага върху яйца. Тук ще Ви разкажем как точно да си направите красиви яйца по метода на Поли. Вдъхновението на две биещи в едно тяло сърца като свещенодействие се пренася в върху черупката на великденското яйце.

Боядисването на великденски яйца е една от любимите ми народни традиции. Винаги съм го свързала с мириса на пролетни цветя, следобедното слънце и двора в къщата на баба ми, където събирахме билки именно за декорацията на яйцата. През последните години обаче се ориентирам към други техники, като три от тях споделям днес:

 1. Златни люспи

 Използвам готов комплект, който включва самите златни листове (има и сребърни) и гел боя. Продават ги в някои големи вериги магазини. Инструкциите са съвсем лесни за следване: яйцето трябва да е вече сварено, след което се нагрява самата боичка, с която го покривате. Идеята е, че върху тази конкретна боя фолиото залепва по-лесно. По принцип с фолио се обвива цялото яйце, но аз предпочитам да докосвам с фолиото леко и на отделни места, за да не се получи плътна “позлата“. Важно уточнение: изчакайте боята да изсъхне преди да действате с фолиото.

 2. Рисуване

 Обикновено се придържам към точките, защото пуантилизмът ми е безкрайно любим, но реших да експериментирам с линии и с други видове графични елементи. Не се получава произведение на изкуството, но пък се разтоварвам, така че си заслужава! За по-ентусиазираните: в Pinterest има хиляди идеи. Един съвет от мен: използвайте яйца със стайна температура, тъй като ако са били в хладилник например, ще се запотят и няма да можете да рисувате върху тях.

 3. Памук

 Тази техника е широко разпространена, баба ми например я използваше още преди много години, а аз и братовчедка ми се надпреварвахме коя да вземе повече памук, защото все ни се струваше малко. Реално Ви трябва количество, в което да можете да завиете яйцето. Накапвате върху него от цветовете, които сте си харесали, и поставяте още топлото сварено яйце. Държите го така 5-6 минути и вадите. Същият ефект може да се постигне и с плат или пък пяна за бръснене, но за мен памукът си остава фаворит. За блясък излъсквате яйцето с парче плат, потопенo в олио.

 Пожелай нещо на нашите читатели.

Пожелавам на всички Ваши читатели топли и сплотяващи празнични дни, макар и в условията на изолация. Успех, ако сте решили да замесите и козунак!

 Поли можете да откриете тук. 

Великденското вдъхновение ни отведе и извън границите на страната. Кои са нашите герои? 

Нежна красота от mimba_bimba

Лунни Великденски яйца с crystalcartier_photo

Пожелаваме Ви здраве, благополучие и светли Великденски празници! 

Автор: Мариана Станчева – Славчева
Снимки: Личен архив и Каролина Габровска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *