urban, Градски Истории
Leave a comment

Нео-притча за търсещия съвършенството на вътрешния мир и сила

Ето каква е историята на завладяващия спектакъл „Към Висини“ и артистите зад огненото изпълнение…

Photo: Ifka Pifka, Courtesy of Visionary

 Рая и Джаксън Холидей са пътуващи артисти и дигитални номади. След като прекарват последните 10 години пътувайки и изучавайки културите на Индия, Тайланд, Бали, Египет и Суфите от Турция, се завръщат в България с ясното намерение да създадат платформата за интуитивни пърформанси и работилници Darba. “Нашата цел е да вдъхновим хората да се изразят и да изследват истината в себе си.”споделя Рая.

Photo: Courtesy of Darba

Този април артистичното дуо се впусна в мултижанрово приключение в пловдивския квартал Смирненски по покана на нашите приятели Visionary. Неописуема комбинация от цветове и светлина, изгаряме от нетърпение да разберем повече за творческата концепцията на тяхното участие в Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Каква е историята, която разказват вашите герои в перформънса и как определяте проекта като цяло?

Photo: Vanesa Popova, Courtesy of Visionary

Жива Стена е доста предизвикателен проект, а спектакълът към него е истинска магия! Пленява те с микса от 3D мапинг на професионалистите от Elektrick.me върху невероятния стенопис, дело на художниците Tse и JahOne, а елегантният завършекът с огнения перформънс, създаден от Дарба, те оставя безмълвен.“ –  Джаксън се засмива. – „Не защото ние сме го направили, а просто енергията на всички, замесени в проекта, беше толкова силна, което позволи на целия екип да създаде невероятен синхрон във визите си.“

„Видяхме го в очите на децата, бяха искрено възхитени“ – допълва Рая.

Photo: Mihaela Draganova, Courtesy of Visionary

„Накратко концепцията ни е модерна интерпретация на стихотворението „Към Висини“ на Христо Смирненски, което обедини всички творци в проекта – нео-притча, разказана чрез огъня, води зрителя по пътя на Алхимика, търсещ истинността в дигиталното ни съвремие. По пътя си той открива съвършенството на вътрешния си мир и сила. Да намерим себе си и да разберем, че ние имаме силата да променим света си: това е главното ни послание.“

Пътешествия, фестивали и нови участия

Photo: Yanne Golev; Courtesy of HMSU

Фестивалният сезон е в разгара си и куфарите на Рая и Джаксън са винаги готови за ново приключение. Е, надяваме се и вашите, за да може да ги последвате и наблюдавате на живо.

Последният уикенд на месеца ще са част от Дакини фестивал в Румъния и ще се колаборират с CloZee. В България може да ги видите на “Събуди Се!” в началото на юли месец. А още другата седмица, на 27-ми юни, ще представят проекта Жива Стена в Кино Кабана с премиерна прожекция на целия спектакъл под звуците на невероятните музиканти от Clavexperience.  Ще се радваме да се видим там – входът е отворен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *