Артисти, Изкуство
Leave a comment

Kappa Irie

   Кирил Алексиев, или Kappa Irie е от тези артисти, които палят публиката за секунди. Харизматичният чаровник завършва в Ротердам, пее с цялото си сърце, и ни разказва повече за раста културата, Zionlionz Soundsystem, и Любовта.

Здравей, Кире! Разкажи ми как започна всичко? Кога за пръв път се срещна с реге културата?

През 2000 г. започнах активно да се интересувам от Rastafari! Интересът ми беше запален от музиката, която слушах и от желанието да вникна по-добре в посланията, в песните. До 2003, чрез Интернет и тогава популярната „mIRC-а“ бях успял да се сдуша с поне още един съмишленик, който за съжаление вече не е с нас на земята (Rest in Power dreado!), та с него създадохме сайта rasta.cult.bg и съответно форума към него. Там вече доста запалени хора се появяват наяве и така създадохме Zionlionz Soundsystem, промоутърски колектив от селектори и артисти и ударихме с дебютно парти през лятото на 2005 на открито, на басейн Мария Луиза с много родни артисти – и до ден днешен едно от най-силните ни събития (вход с бански)! Доста хора, сигурен съм, го помнят и могат да коментират!

Какво е раста?

Раста е PEACE AND LOVE, Раста е JAH. JAH is I&I. Това е най-краткият отговор и път към себеопознаването и тълкуването на това, което ме питате. Иначе има и много фактология, която доказва Духа на преродения месия в Императорски облик, който отново бива отритнат от народа по земята. Логиката диктува че следва Видов ден и то твърде скоро! По-деспасито, по-сига-сига или по-яваш-яваш трябва да го дадем в тези времена!


И да се обичаме трябва повече, че иначе само сме се забързали стремглаво към нищото! Хората, приели облика на Раста и всички онези, които се стремят да запазят едно по-висше съзнание, се готвят усилено за тежки времена в обществата, за това се обичайте все повече, хора и бъдете по-Раста!


Какво значат дредовете за теб?

Дредовете са символ. Реално не са нищо материално, нито ценно! Те са за изкривяване на възприятието и реалността около теб самия. Екстеншъни на съзнанието ти, за хорски дисплей! И както повечето символи, и дреда има две лица – едно лошо и едно добро. Дреда не винаги е Раста, а Раста невинаги е с дред. Лошото е страхът и незнанието, което цари у минувача, който се стряска и плаши от теб и следователно на първо четене те отхвърля.


Някои врати никога не се отварят за теб, само защото изглеждаш така. Но пък може да е за добро!


Има обаче и долни хора – неизвисени, които пак могат да имат дредове, те пък заблуждават понякога отсрещния чрез добрите асоциации за тези плитки! Доброто в тях и предназначението им за Раста е, че символизират отдадеността ти към JAH РАСТА –съзнанието и начина на живот и един вид приемането на обет, подобен на нашите ортодоксални свещеници, които пускат коса и брада в името на Бога. Само че Растите го правят в името на Любовта без религиозен оттенък, и сътворението избират селективно спрямо ученията и вярванията на обществото. Затова отхвърлят намесата на гребен и ножица в живота и така се стига до въпросната прическа у най-надъханите индивиди. Не е задължителна, но в един момент, ако имаш,  тя си става задължение! Следователно символиката е, че ти си човек на любовта и мира, без религиозна утайка и предразсъдъци и не си фен на ножа, ножиците и подрязването на, каквото и да било като цяло! Та така и в моя случай, аз си ги пускам дредовете (не Растите), защото искам да покажа открито на обществото, че майнд-сетът ми е различен от общия случай, и че той пуска такива силни корени и плодове. Нямам проблем, ако повечето хора не се кефят, или че предпочитат по “crop”-нати персони, we no badda wid dem! Всеки носи глава на раменете си. A JAH Раста има и корона!

Кои са любимите ти места в София?

Витоша-планината. Парковете и градините долу в града. Столичния метрополитен.

Сподели ми една своя мечта.

Световните лидери да започнат да си гледат работата съвестно и да решават реални проблеми, а не да си измислят нон-стоп игри на глада и войната!

Последната песен, която слуша е? 

Despacito! (смее се)

Къде намираш Любовта?

Тук и сега, в това че имаме Живот! Всъщност всяка сутрин любовта сама ни намира! Тя ни вдига и ни праща да променим света около нас! SELASSIE I JAH RASTAFARI!

Пожелай ни нещо.

Blessings and Love! Да сте силни, да сте здрави, да сте читави и да пребъдете!!!
WHO JAH BLESS NUH MAN CURSE!

Автор и снимки: Цветана Бонева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *