urban, Градски Истории
Leave a comment

Лилия Костова, Йоанна Митова и RENAULT и Бегач в партньорство за активен градски живот

Днес Ви представяме две момичета, които са се хвърлили в непознатото с пълна сила. Лилия и Йоанна са част от отбора на RENAULT и Бегач, и заедно с техния треньор Дизела, Искрата и Радослав покоряват други висоти. Защо са решили да участват в тази инициатива, какво са научили и преживели досега и какво ги мотивира да продължат да тичат, вижте сами.

 Здравейте! Разкажете по малко за себе си.

Йоанна: Аз съм Йоанна. Професионалният ми път минава през различни каузи, първо – през екологичната организация „Горичка“, сега – през личния проект metta, място за почивка и безтегловно плаване, и екипния Генератор, пространство за иновации чрез дизайн. Част от доброволния екип на CreativeMornings Sofia съм, постоянно съм в движение и си почивам чрез дълги паузи, в които изключвам всичко около себе си. Мечтая за един по-тих свят. Намирам успокоение и пречистване в спорта.

Лилия: Актриса, модел, спортист по душа и ежедневие. И още десетина неща.

Кое е любимото Ви място в България?

Й: Бегликташ и целият резерват Ропотамо. Мога да прекарам дни покрай реката, пътеките в резервата, дивия плаж, Лъвската скала и дървото, което гледа към Бегликташ.

Л: Новото. Иначе – всяко едно над и около 2000 м. Само човек, бил на някое от тях, знае, че без едно може, но с едно не може!

Разкажете ни за отбора по бягане Renault Passion Team и за Вашите съотборници. Как се справяте?

Й: Отборът ни е от 4-ма аматьори, въпреки че всеки (упс… може би без мен) е активен спортист в някаква друга сфера извън тичането. В последната една година лека-полека се запалваме. Най-голям напредък има Радо, който в началото изглеждаше скептичен, а сега е най-редовният и ръчка всички. Лили е планинската връзка, всичко нависоко я прави щастлива. Искрен е невероятно спокоен и около него изведнъж е леко. Дизела е забавен и супер грижовен. Готини сме.

Л: Мисля, че се справяме добре. Ако все още сме отбор следващата година, със сигурност – все по-добре. Екипът ни е супер, всяка сбирка е забавна и покрай това дори си вършим задачите. Всеки от нас е с различен начин на живот, професия, навици, но има нещо, което усещам, че споделяме и извън тях. Нещо, което носи приятно чувство, а не задължение.

Ваш треньор е Кирил Николов Дизела. Как се справя той като треньор и какви са Вашите впечатления?

Й: Дизела е страхотен, лек и земен едновременно. Първото ни тичане с отбора беше в Южния парк, всеки от нас тичаше по 2 часа, колкото изтича. Мислих си, че не мога да направя повече от 6-7 км, надявах се просто да оцелея. Но Дизела тича с мен първия един час и без да разбера от разговора и темпото, с него бях изтичала вече 9 км. Завърших с 16 км за тези 2 часа и не можех да повярвам. Самото присъствие на Дизела е подкрепящо и мотивиращо.

Л: Дизела е чудесен. Не са необходими много думи покрай него, може просто да го наблюдаваш и бързо ще разбереш как се постигат добрите резултати. Впечатлена съм, особено след като гледахме документалния филм за него. Не знам дали някой подсмърчаше просълзен повече от мен в залата. После ми беше трудно да се стегна за нормална снимка с него пред киносалона.

Какво означава за Вас да сте част от тази инициатива?

Й: Страшно ми е приятно, макар че се подготвям и тичам най-вече около състезанията. Пак е достатъчна мотивация за мен и постигам неща, които не ми се вярват. Последните две тичания бяха по 10 км и честно, преди година не вярвах, че мога да изтичам с лекота 10 км и да се чувствам добре след това. А сега вече си представям какво друго е възможно.

Л: Нов опит, забавление с близки по интереси и мотивация хора, едно малко лично предизвикателство всеки път рано сутрин. Благодарна съм на късмета си, че участвам в този проект. Тренирам тялото си, но по-важното – дисциплинирам волята си да правя нещо, което не е първи мой личен избор в спорта. Мисля, че маратонът е най-вече това – психология.

Какво Ви мотивира и вдъхновява да тичате?

Й: Да натискам сама себе си към нещо, което ми се струва невъзможно и отвъд. Цялото това общество, което се формира около тичането, е супер зареждащо.

Л: Усещането на онази вълна от всевъзможни щастливи процеси, които заливат 101% от тялото ти, когато завършиш успешно и си изтичал всички онези километри.

Опишете всеки един от съотборниците си с една дума.

Й: Дизела – Земя.

Искрен Тончев – Искрата – Пространство.

Радослав Мирчев – Огън.

Лилия Костова – Планина.

Л: Дизела – Сила.

Искрен Тончев – Искрата – Баланс.

Радослав Мирчев – Лекота.

Йоанна Митова – Разум.

Пожелай нещо на Renault Passion Team.

Й: Да къмпингуваме заедно някой ден.

Л: Пожелавам ни да сме най-веселият, сплотен, силен и светъл отбор! Не… Пожелавам ни да си готвим повече, да се търкаляме по килима, да ни е топличко, да има камина, светлинка от пламъци, хубава музика и да се усмихваме един на друг до сутринта!

Автор: Мариана Станчева

Фотограф: Соня Тракийска 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *