urban, Здраве и красота
Leave a comment

Здравето като състояние на духа

 Защо се разболяват хората? Попитах посетителите на последната лекция, която водих, и едно момиче смело отговори: „Защото им пада имунитетът“. Чудесен отговор, но защо имунитетът ни пада?

IMG_7010

Интересът ми към ароматерапията започна преди повече от 5 години, когато си купих първото масло от лавандула и не можех да спра да се мажа с него. Постепенно колекцията от шишенца нарасна, а с нея и приложенията им в живота ми. И тъй като психологическите аспекти, ами всичко, винаги са ме вълнували дълбоко, стигнах до портата на психоароматерапията. Почуках, обаче никой не отвори. Оказа се, че не много хора седят зад тази врата и задават въпросите, на които аз лично търсех отговори. Химични съединения, домакински и козметични приложения на маслата колкото щеш, но как влияят на психиката и душата ни, никой не казва.

етеричнимасламозък

Е, оказа се, че има хора, които изследват тази тема и разпространяват откритията си по въпроса и когато бях готова за тях, ги открих. Като йога практикуващ няма как да изключа концепцията за фините тела и за способността на една по-висша сила да ни побутва в определена посока. Няма да ви говоря за бог, нито ще ви убеждавам, че такъв има. Въпреки това все по-ясно виждаме, че има едни по-фини механизми, които понякога определят нашите действия и направляват живота ни.

IMG_3188

На всеки, който се бори с тютюнопушенето, му се е случвало да се види със запалена цигара в ръката и да се запита: „Как стигнах дотук отново?“. Като насън ние повтаряме едни и същи модели на поведение, но все търсим различни резултати. Като насън бързаме все занякъде, работим неща, които не ни доставят удоволствие, харчим парите си за ненужни вещи и прекарваме дните си с хора, с които нямаме какво да си кажем. Като насън минава животът ни, за да се озовем на едно до болка познато място и да се запитаме: „Как стигнах дотук отново?“.

IMG_3247

Та, защо се разболяват хората. Холистичните методи на лечение твърдят, че има само две причини. Защото искаме почивка или защото искаме внимание. Друг повод за разболяване няма. Случвало ли ти се е да си затрупан от работа, крайни срокове, срещи? Да се чувстваш притиснат от всички ангажименти и изведнъж да се почувстваш отпаднал и слаб и да се разболееш? На мен ми се е случвало. Случвало ли ти се е да си толкова вглъбен в работата си, че да нямаш достатъчно време за детето ти, то да усети това и да вдигне температура? На мен ми се е случвало. И тук на помощ идват етеричните масла. Обонянието е единственото сетиво, което се свързва директно с подсъзнанието. Когато през носа постъпи информация, ароматната молекула отключва специфични рецептори, които изпращат сигнали до хипоталамуса и амигдалата – емоционалните центрове на мозъка. Всичко това се случва за секунди и предизвиква реакция, която ние не можем да спрем, нито да отхвърлим. Когато например вървим по улицата и усетим парфюма на бивше гадже, това отключва микс от емоции и спомени в нас. Така ароматите ни свързват с дълбоко запечатани в съзнанието ни модели. Този процес е като насочване на прожектор към най-прашния, претъпкан с всякакви вещи шкаф в дома ти – не е приятен, но само като погледнеш натам, можеш да видиш с кое си готов да се разделиш.

IMG_2964

Когато започнах да използвам етеричните масла по този начин, здравето ми се превърна от даденост в избор, в състояние на духа ми. Ако аз живея в отрицание за стреса, напрежението и тревожността, които изпитвам, тялото намира начин да ми даде почивка от всички ангажименти, като се разболее. А защо избираме да правим неща, които ни носят стрес, напрежение и тревожност – за това ще си говорим друг път, обещавам. Дотогава просто си давай почивка, когато усетиш, че животът ти идва в повече, обръщай си внимание, когато душата ти иска такова, и се вслушвай във всеки малък сигнал, който тялото ти подава. Желая ти здраве и мир.

Повече за 11 MOONS можеш да видиш тук.

Автор: Мон Димитрова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *