Лицата
Leave a comment

Дюк Нуамеруе

Когато го видях за първи път, може би преди около 10 години, не съм знаела кой е и на какво е способен. Познавам сестра му, която е очарователно и борбено момиче. В последствие се оказа, че това е тяхна семейна черта. Винаги съм се възхищавала на това, което правят и на факта, че са просто добри хора. Той не само е очарователено, екзотично и усмихнато момче, той е световен и европейски шампион по таекуон-до ITF и кик бокс, хип-хоп танцьор и част от R&B групата „Flame Boys“. Природата го е дарила с изключителни качества, които той доразвива с цената на много труд и се превръща в истински шампион в живота и на ринга. Днес решихме да ви представим Дюк в светлината, в която го виждат само неговото семейство и приятели. Ще поговорим за любовта, спорта, живота и още нещо…

NAT_1654

Разкажи ни повече за теб и екзотичната ти жилка?

Доста често ми задават този въпрос, затова ще кажа накратко.

Мама е от България, a татко  от Нигерия. Като млади са се запознали в „Студентски град“. Влюбили са се и в последствие сме се появили аз и сестра ми. J Моите родители са изключително отдадени на семейството, винаги са се грижили добре за нас. Нищо не ни е липсвало. За съжаление татко е в Нигерия и се връща само за празници, но се чуваме често.

Как се запали по бойните изкуства?

Спортът ми е наследствена черта. Мама е бивша хандбалистка, а татко футболист. Иначе съм запален по бойните изкуства от много малък, покрай китайските филми и бойните сцени на Джеки Чан и Брус Лий. Един ден трябваше да взема сестра ми от залата, в която тренираше художествена гимнастика.Там видях един приятел, който тренираше таекуон-до. Бях изключително впечатлен. Още на следващия ден проверих кога са тренировките, записах се и започнах…Така вече 13 години.

NAT_1666

Какво е чувството да бъдеш световен и европейски шампион?

Чувството е едно и също всеки път. Изпитваш облекчение, спокойствие и удовлетворение, че си успял да станеш пръв и си постигнал целите си. В началото много не разбираш какво се е случило. След като мине определен период от време и хората постояно те поздравяват за постижението ти започваш да осъзнаваш какво си направил. И така докато не влезнеш в новия цикъл от тренировки за следващото състезание, което всеки път става по трудно от предишното.

NAT_1701

Пътят към победата труден ли е, и защо?

Докато учех  се бях отдал изцяло на спорта. Снимах се със сестра ми в музикални клипове и филми.Вече се занимавам и с каскадьорство, една част от финансовите ми приходи идват оттам. Основните ми средства идват от световните първенства, в които съм участвал и от медалите, които съм спечелил. Това е възнаграждението за моя труд. Тренировките ми започват в 16 часа. Иначе съм на линия от 14.00. Ходя първо да тичам, после разтягам в залата и чак след това започвам да тренирам. По 5 часа , всеки ден, през цялата година. Почивката, която си позволявам е два месеца. В нея обръщам внимание на близките си.

Имал ли си дни, в които ти се е искало да се откажеш?

Да, това чувство го има постоянно. Но някак нагласяш мозъка си, че влезнеш ли в залата си в друг свят, различен от външния, и щом си в него си напълно отдаден- забравяш всичко и съмненията изчезват.

Би ли се отказал от спорта?

Спортът е до време. Все пак искам  да  създам семейство и да имам стабилна работа. Нормалните неща, които всеки човек  желае. В един момент ще трябва да прекратя с тежките натоварвания, но ще тренирам за себе си и за здраве.

NAT_1798

Какво ще посъветваш младите хора, на които им се занимава с бойни изкуства?

Няма да съжаляват ако се запишат. Това ще ги научи на дисциплина и самоуважение. Ако имат нужда да излеят гнева си някъде- залата е точното място. Елате в залата  и разпуснете!

NAT_1800

Освен спорта, ти се отдават музиката и танците. Защо не се занимаваш с шоубизнес?

Мислил съм  за това, но така се стекоха нещата, че не стана. Музиката е с мен откакто съм се родил. Първият клип, на който съм танцувал като малък е на Майкъл Джексън – Remember the time, опитвал съм се  да го имитирам. Просто сме израснали с музика.

Преди време един мой приятел дойде вкъщи с текст за песен, аз пък експериментирах  на компютъра върху някакакъв инструментал…И така, малко на шега, записахме първото си парче-за един ден. В последствие песните станаха няколко и създадохме „Flame boys”. Но просто не се случиха нещата. Може би трябваше да подпишем с някоя компания или някой да ни беше забелязал. Не знам. Не сме се отказали. Все още се събираме и правим музика за удоволствие.

NAT_1814

Има ли нещо, за което се бориш?

Боря се да съм най-доброто, което мога. Като цяло. Не само в спорта, но и  в живота. Всеки прави грешки, но се опитвам да не ги повтарям и да се самоусъвършенствам.

NAT_1830

Подражаваш ли на някой?

Подражавам единствено и само на моите родители. Следвам това, на което са ме учили. Сега вече, когато съм по-голям  имам и своя собствена гледна точка, но се опитвам да се придържам  към техните съвети. Спорим понякога за някакви неща, но това е нормално.

Имал ли си моменти, когато си искал да кажеш нещо на майка ти, но не си могъл?

Да! Може би по-често трябва да и благодаря и да и казвам колко много я обичам!Надявам се някой ден  да и се отблагодаря както трябва. На татко също искам да му кажа, че много ми липсва. Той скоро трябва да си идва и го чакаме с нетърпение. Все пак съм с две жени вкъщи. (смее се)

NAT_1840

А на него какво би му казал?

Да не се ядосва, че е трябвало да замине за Нигерия. Сигурно му е тежко и аз го разбирам, но по този начин поддържа семейството и ни помага. Най вероятно съжалява, че не е могъл да види как израстваме, но на мен ми беше достатъчно, че се чуваме всеки ден. Не съдя никой, това е било правилното решение за доброто на всички ни. Благодарен съм му и го обичам. Това че е на далечно разстояние не променя нищо!

Какво означават за теб семейството и приятелите?

Семейството е на първо място! Приятелите също са важни, но те  идват и си отиват. Вече съм го виждал и изпитвал. Чувството не е приятно, но животът е такъв. Не се сърдя на никой, просто ми е тъжно как приключват някои приятелства и връзки…Които са били много дълбоки и сме прекарали много време заедно. За съжаление в един момент нещо се случва и всичко се разваля и не мога да си  обясня защо става така… Още търся отговор на този въпрос. Вярвам, че всичко става, защото има причина.

Определено семейството е на първо място-дори когато си женен. Ако има проблем в една връзка и се наложи да избираш между нея и роднините си става много сложно. Имал съм гаджета, които семейството ми не е одобрявало, но въпреки всичко съм държал на мнението си…Близките  ми са виждали и усещали неща, за които аз съм бил сляп, защото съм бил влюбен…Тежко е когато  се окажат прави в такава ситуация…

Съжаляваш ли за нещо, което не си направил?

Не, не съжалявам.

Кой е най-близкият ти човек?

Майка ми, сестра ми и баща ми. Мога да им кажа всичко до най-малката подробност, защото имаме много силна връзка. При нас няма теми табу. Има някакви неща, които си запазвам за мен, но по принцип всичко си споделяме.

Разкажи ни за любовта си към животните.

Тази любов също е от малък. Мама постоянно ни носеше някакви животни вкъщи. Имали сме змии, зайци, котки и кучета, но вече ми става тъжно когато се разделяме с тях и не искам да си взимаме вече. Обичам животните и бих помогнал на всяко едно, но момента в който някое почине ме убива и не мога да го понеса…Любовта на животното към стопанина е най-чистата любов. Тя не иска нищо- тя само дава.

Има ли животно, което мечтаеш да имаш?

Да! Тигър, гепард, жираф, крокодил…Дори и акула. Списъкът е дълъг. Ако може цял зоопарк. (смее се)

NAT_1844

Кажи ни три неща, които си повтаряш и никога не искаш да забравяш.

Благодаря ти, Боже!

Благодаря ти, че семейството ми е добре!

Никога да не се предавам-каквото и да става!

Пожелай ни нещо.

Пожелавам ви безгранично здраве. Бъдете щастливи, усмихвайте се и никога не поглеждайте назад. Победете себе си. Ние сме най-големият си враг!

Автор: Мариана Станчева

Фотограф: Наталия Калчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *