urban, Здраве и красота
Leave a comment

Красив дух в красиво тяло с Христина Тушева

 Христина Тушева е от тези хора, които постигат всичко, колкото и трудно да изглежда първоначално. Завършила е Националната художествена академия, тя е борбена натура, за която впоследствие спортът се е превърнал в движеща сила и мотивация. Може би някои от вас си я спомнят от дебютния филм на фотографа Темелко Темелков „Опасни игри или от участието й в риалити шоуто „Къртицата“, но ние я свързваме по-скоро с периода след това, когато ни направи силно впечатление с колко неща се занимава едновременно. Тя е чаровен модел, гмуркач, създател на тренировъчната програма Fit&Breathe, kangoo jumps инструктор и още много други, но какво ни разказа за магията на спорта самата Хрис.

Здравей, Хрис! Разкажи ни малко повече за себе си.

Х.: Аз съм човек с много превъплъщения. От малка рисуването е моята страст, после учих Скулптура в Националната художествена академия. Работих като стилист за едни от най-популярните модни списания в България, а след това развих собствена платформа за модерно изкуство и мода. Изживях периода на трансформацията от пухкава тийнейджърка, към модел и спортист. Състезавах се на боксовия ринг и бях вицерепубликански шампион за жени два пъти, след което рязко се отдадох на непознатия за България спорт фрийдайвинг. Преминах всички нива на обучение по международния стандарт AIDA, а сега работя устремено за подобряване на личното си постижение на дълбочина, като целта ми е да сляза много под 40 м само с глътка собствен въздух и плавник. Паралелно с това развих собствена програма тренировки с името Fit&Breathe, която съчетава целия ми спортен опит. Вече втора година успешно организирам събитието Летен спортен Weight Loss лагер. Той се провежда на морето, в Лозенец, и вече има 3 успешни издания, в които съчетаваме различни тренировъчни дейности, подходящи за всякакъв тип дами от активно спортуващи, до такива, които опитват за пръв път. Едно от предимствата на лагера е, че момичетата създават социален контакт помежду си и продължават да спортуват заедно след това или просто да се виждат по женски. Това съм аз човек с много идеи и постигнати мечти, но всъщност едно обикновено момиче, което знае, че всеки иска и може да изглежда и да се чувства добре такъв, какъвто е.

Кога започна да се занимаваш със спорт за първи път, кое те подтикна?

Х.: Може би когато бях на 16 години. Исках да изглеждам добре, но не с цената на жестоки диети и глад. Спортът бе идеалният модел за дисциплина и справяне с излишните килограми. Когато човек се ангажира със спорт, независимо какъв е той, постепенно придобива и навици за правилно хранене.

Какво спортуваш?

Х.: Преди години започнах с фитнес и плуване. Това е чудесно начало за един млад човек, който иска тепърва да се ориентира в спорта. След това състезателно тренирах кик-бокс и бокс. Новата ми страст фрийдайвингът (гмуркане само с тежест, плавници и глътка собствен въздух), е спортът, който ме ангажира най-пълно в момента и с него са свързани тренировките ми и пътуванията в България и до екзотични дестинации. Хубавото е, че можеш да започнеш с тренировките в България, но когато се увлечеш, има много достъпни места за гмуркане и по света. Аз тренирам в Гърция и в Египет и се доверявам на училището Seanomad Freediving School и на инструктора Любомир Стефанов. Също така се гмуркам и водолазно, тичам на дълги разстояния и съм Kangoo Jumps инструктор.

Какъв е начинът ти на хранене?

Х.: Познавам голяма част от теориите за храненето, за приема на течности и добавки. В по-ранните си години съм изпробвала много от тях, но сега съм почитател на по-балансирания подход. Храня се предимно с прости храни (плодове, зеленчуци, печено месо), не консумирам никакви млечни продукти, прегрешавам само с шоколад. Напоследък добре го замествам с протеинови десерти. Виждам, че балансът между приетите и изразходваните калории е най-прекият път към нормално регулиране на теглото и следвам този принцип, т.е. не гладувам, но внимавам как се храня и колко спортувам.

Разкажи ни повече за гмуркането.

Х.: Гмуркането е магия. Да, морето обича смелите, но препоръчвам на всеки, който иска да се гмурка или просто да плува, никога да не го прави без подготовка и в неподходящо време. Аз тренирам професионално, при сертифициран инструктор с международен опит. Тоест не съм решила просто ей така, да скоча в морето. И въпреки това много внимавам и всяко мое гмуркане е свързано със сериозен предварителен период на тренировки и теоретична подготовка. Рисковете са много, затова и подходът трябва да е сериозен.

Какво дават ежедневните тренировки на вътрешния ти свят?

Х.: Тренировките ме дисциплинират, създават ми навици в позитивния смисъл, станах по-търпелива. В същото време тренировките ми дават стимул, виждам пряката връзка между тях и резултатите. Това носи удовлетворение, че когато се трудиш, когато се учиш всеки ден, тогава резултатите идват.

Как спортът промени начина ти на мислене?

Х.: Като малка си мислех, че с вълшебно хапче се става топ модел, или че спортът е просто пот по челото и нищо друго. Сега знам, че всяка цел се постига с предварителна подготовка, с тактика и знания. Преди свързвах спорта само с мисълта за досадно сваляне на килограми, сега спортът е забавление и балансира динамичните ми дни.

Повече за Христина Тушева и нейните тренировки може да намерите на фейсбук страниците:  Fit&Breathe and Kangoo Jumps    и Hristina Tusheva Freediving, Kangoo Jumps, Fit&Breathe.

Автор: Цветана Бонева

Фотограф: Кирил Станоев 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *