Fashion Editorials, featured, Дизайнери, Мода
Leave a comment

Дръзките светове на Николай Божилов

Николай Божилов е един от най-талантливите дизайнери на родна земя, а със сигурност се превърна и в наш истински любимец. Неговите колекции INSECTIC и SPECTRUM предизвикват сетивата и мислите, затова решихме да ги облечем на харизматичната Александра Богданска и да я отвлечем някъде отвъд шумния град. Споделяме с вас смелата сесия на фотографа Наталия Калчева, подкрепена от няколко въпроса към самия Николай.

NAT_5979NAT_5968

Здравей, Ники! Коя е първата ти среща с модата?

От много малък правя нещо с ръцете си, имам нуждата да създавам, да реализирам идеите си. Именно затова модата се превърна в мое призвание. Всичко започна с модните скици. Видях един календар на НСОУ София на профил моден дизайн, целия беше в модни скици. Влюбих се в и модна фигура, авангардните дрехи, цветовете и веднага започнах да ги прерисувам и да създавам нови. След което логично продължих образованието си във въпросното училище и така до днес.

NAT_5998NAT_6012

Как се роди идеята ти за INSECTIC?

Предната ми колекция беше вдъхновена от космоса, един макро свят, исках в следващата си да потърся вдъхновение от микро света и по конкретно света на насекомите. Природата им е изключително любопитна, формите, цветовете, текстурите, исках да интерпретирам всичко това чрез моден дизайн.

NAT_6026NAT_6047NAT_6084

С какво предстоящата ти колекция SPECTRUM е по-различна от всичко останало, което си творил досега?

Със сигурност, използването на чисти цветовете и свободните силуети. В тази фотосесия използваме бялото за начало и черното за финал на колекцията, но пълния и вариант ще видите цветовия спектър.

 

NAT_6091NAT_6152 NAT_6161 NAT_6163

Какви са материите, на които си заложил в изработката на колекциите?

Не се ограничавам с материалите, селектирам ги спрямо концепциите си. Предпочитам коприна, вълна, вискоза дори и полиестър в качествени смески.

Ако има една дума, която може да опише най-добре стила ти, каква би била тя?

Концептуален.

NAT_6241NAT_6286BeFunky Collage BeFunky Collage1

Какво ти предстои занапред?

Радвам се, че напоследък професията ми става по-всеобхватна. Развивам лейбъла си успешно, участвам в различни проекти и работя по доктората си към спец. МОДА в Национална Художествена Академия. Успоредно с това помагам на хора, които винаги са имали желание, да се занимават с мода, да поставят основите, в курсовете ми по моден дизайн.

Ако искаш да видиш повече от творчеството на Николай Божилов, можеш да го направиш, като посетиш facebook страничката му или официалния му сайт.

Автор: Цветана Бонева

Фотограф: Наталия Калчева

Грим и коса: Arlet Stars

Обувки: HÖGL

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *