Градски Истории
Leave a comment

Анита Симеонова от Go Beyond

   Анита е слънчев човек, а лекотата, с която общува с хората, е наистина възхитителна. Тя е създател на сугестопедичния център Go Beyond в София, в който можеш да се потопиш отвъд границите на езиковите бариери, за да опознаеш своята истинска същност. В една прекрасна майска събота пожелахме да се разходим из центъра, за да усетим уюта и излъчването на мястото, в което малки и големи се учат да развиват скрития потенциал в себе си. Попитахме Анита няколко неща за сугестопедията като метод на обучение, а тя ни приветства гостоприемно на своето работно място, което не напомня на офис, а на топъл дом.

anita_simeonova_go_beyond (8)

Здравей, Анита! Кога възникна интересът ти към сугестопедията?

Привет и добре дошли! Сугестопедията като наука и метод се появи още докато учех философия в Югозападния университет „Неофит Рилски“ през 90-те. 20 години по-късно обучавах възрастни и деца и непрекъснато търсех начин да им помагам да развиват талантите си, да придобиват нови знания с лекота и радост. Един ден отново чух за сугестопедията и тогава, през 2014 г., ми се отдаде възможност да се сертифицирам към фондация „Проф. Д-р Георги Лозанов и проф. Д-р Евелина Гатева“.

anita_simeonova_go_beyond (5) anita_simeonova_go_beyond (4)

Разкажи ни малко повече за сугестопедията като метод на обучение, който може да помогне на деца и възрастни в изучаването на езика?

Това е метод, който работи с резервите на ума, комуникативен метод който позволява на човек неусетно да придобие дълготрайни резултати по изучаваната от него материя. И това работи така, защото самата сугестопедия е базирана на всемирни закони:

„Любов“–  общочовешка, с топлина и внимание във взаимоотношенията между преподавател и курсист. Така информацията достига чрез сърцето до ума с усмивка и радост, като естествено състояние на човека. Без да пренебрегва други емоции, се стреми да създаде оптимистичен и здрав мироглед у участниците в комуникацията.

„Свобода“ е следващият закон – свободата да бъдеш, да се изразиш, да участваш или просто да наблюдаваш.

„Вяра“, че нещо невероятно се случва, и то наистина се случва, хората проговарят в рамките на 5-6 седмици език, до който не са се докосвали.

anita_simeonova_go_beyond (10)

Единството между „Цяло и Част“ е неизменно. Подаваме на ума от 3 до 5 пъти по-голямо количество информация за усвояване, която е логически свързана в една цялостна, завършена история, която пък е част от друго, по-голямо цяло. Тази информация бива предавана умело от преподавателя като танц в един прекрасен  ритъм, със „Златна среда“, контраст, разнообразие и многопластовост. И накрая, но не на последно място е естетиката, „Красотата и изкуството“ във всички негови аспекти. Всички тези принципи правят методиката завършена, вибрираща и релексативна.

anita_simeonova_go_beyond (13)

Знаем, че имате и курсове за чужденци в България, което ни се стори особено интересно. Как подхождате към тях в изучаването на български?

Да, нашите курсисти чужденци са изключително различни един от друг, както като култура, възприятия и мироглед, така и като звуково-речеви възможности. В центъра ни сме обучавали италианци, французи, англичани, американци, поляци, руснаци, украинци, турци, датчани, белгийци и няколко групи корейци. Смея да твърдя, че преподавателят ни Виолета Калъпова е намерила за всеки един от тях подходящата форма да усвои езика. Непринудената, приятелска среда, песните и дидактичните игри, дори народните танци, които са част от процеса на обучение, помагат на чужденците да започнат да четат на кирилица, да проговорят с лекота, да вникнат в българската култура и традиции.

anita_simeonova_go_beyond (1)

Кога се роди идеята за Go Beyond и как възникна всичко?

Както с всяко нещо, което човек силно желае, в даден момент му идва времето… Когато узрях за преподаване, започнах да се сблъсквам с неработещи системи, да отсявам в опит-грешка и да търся начини да предам философията и знанието на деца и възрастни. Търсейки начин да обогатя уроците си, да ги направя по-забавни, комуникативни и полезни, ги съпоставях всеки път с това какво се прави в училищната ни система и как тя превръща децата в пасивни същества, а не в мислещи и творящи хора. Мечтаех да създам място, където алтернативната форма на образование да не е алтернативна, а истинска. Място, където хората могат да творят и да се развиват като личности, това важи и за двете страни – преподаватели и курсисти. Така през 2013-а ми се даде възможност да напиша проект по Европейска програма и да осъществя идеята си.

С какво сугестопедичният метод може да помогне на децата и родителите им при изучаването на език?

Сугестопедията е метод, който дава възможност за много кратко време да се достигнат изключително високи резултати в изучаването на език. Проговарянето се случва интуитивно, в спокойна и уютна атмосфера и с умелата подкрепа от преподавателя сугестопед. Това важи както за абсолютно начинаещи, така и за тези, които имат вече основа, но не умеят да говорят.

anita_simeonova_go_beyond (6)

Сугестопедията не е само метод за изучаване на език, но и изцяло психологически подход към отделния човек. Кои са плюсовете на сугестопедичния подход пред класическия метод?

Да, това наистина е една психологическа система, която вибрира и има индивидуален деликатен подход към всеки човек. Работи се на много нива на възприятия и емоционални стимули. Плюсовете на този метод са, че човек е свободен да следва собствения си ритъм, да учи с радост и лекота. Много курсисти споделят, че по време на курсовете и след като са завършили сугестопедичен курс, са повишили концентрацията си, тяхното настроение е по-добро, започнали са да правят неща, които отдавна са отлагали, дори някои здравословни физически проблеми са изчезнали. Всичко това се случва, защото в този метод думата „трябва“ не съществува. Тя много умело е заместена от „искам“, „радостен съм“, „спокоен съм“, „мога“.

anita_simeonova_go_beyond (3)

Разкажи ни за най-удивителните случаи, на които си попадала в практиката си.

Най-удивителни са децата! Техните умове са необременени от социални норми и собствени вътрешни бариери за възможно и невъзможно. Затова при тях всичко е възможно! Мигновено се пренасят в приказен свят и там спонтанно проговарят. Безброй пъти съм се удивлявала на цялостните фрази и истории, които са ми разказвали, на думите, които спонтанно изскачат в игрите. Но също така имам и доста изумителни случаи на възрастни хора, които са идвали в курсовете ми и не са знаели дори френската азбука, а на четвъртата-петата седмица разказват истории за героите си. Това е магията на този метод, с вяра и подкрепа стават чудни неща!

anita_simeonova_go_beyond (11)

И не на последно място – какво следва през идните месеци?

Фокусът ни за лятото са летните интензивни курсове за деца и тийнейджъри, също така за 3-та година организираме изключително успешно лятно интегрално училище Играй, учи, твори“.

anita_simeonova_go_beyond (2)

А за възрастните – бизнес английски и интензивни курсове по немски и френски език.

anita_simeonova_go_beyond (7)

Ако искаш да разбереш повече за сугестопедичния център на Анита Симеонова и различните курсове в него, може да го направиш, като посетиш facebook страничката на Go Beyond, както и официалния сайт.

Автор и снимки: Цветана Бонева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *