Здраве и красота
Leave a comment

Спининг свят с Райна Караянева

 Днес си говорим за спорт и правилно хранене с успешен модел, водеща  и всеотдайна майка, Райна Караянева. Красавицата ни разкрива нейните тайни за перфектна визия и какво я кара да се усмихва. Предлагаме ви да се потопим в един по-различен свят.

NAT_7250

Как започва една твоя сутрин?

Започва с позитивна мисъл за добро утро, за да настроя положителни честоти за деня. После душ и закуска с малкия. Старая се да хапваме повече домашно приготвени неща. После се оправяме и той отива на градина…  И после ме хваща работата. 🙂

NAT_7272 NAT_7269

 Ти си треньор по спининг. Разкажи ни защо реши да избереш точно този спорт?

Имам сложна структура на тялото, която не се поддържа лесно. Преди бях слаба, отпусната и крушовидна. През годините съм се борила как ли не, за да намеря точния спорт за мен и да съм в добра форма. Докато не заминах  за Щатите. Имах много свободно време и реших да се запиша на някакъв спорт. Там се сблъсках със спининг и много ми хареса. Започнах да ходя по 2 пъти дневно. Голяма роля в това да ти допадне един спорт играе и  инструкторът , а аз имах голям късмет в това отношение – Тина Салафатинос. Точно така си представям амазонките – висока, с божествено тяло и дълга до кръста коса. На 50 години е , а има повече сила и хъс от всички други инструктори на 20. Мотивацията, която получавах от нея, беше невероятна. Исках да мога да правя същото за други хора и така реших да стана инструктор. Това е единственото нещо, което мога да правя всеки ден, без да ми омръзне. Дори докато бях бременна, го правех до 9-ия месец. Ако сте го тренирали преди, може да продължите и през бременността с малко  по-леки тренировки.

Как трябва да се подготвим за тренировка?

Основната част от подготовката е емоционална. Човек трябва нещо да го нахъсва, за да отиде на тренировка, а после да го поддържа някаква мисъл през цялата тренировка, и това е с всеки спорт. По време на самия час насочваме мисълта на хората към нещо позитивно, което много искат да им се случи. Всяко завъртане на педала ги приближава към него… Колкото по-здраво въртиш, толкова по-близо си до целта. Иначе откъм чисто „битовата“ страна – най-добре е спортните панталони да са с омекотяващ  протектор на седалката и обувките да са с твърда подметка.

NAT_7316 NAT_7338 NAT_7340

Какво ти дава спинингът, за разлика от другите видове спорт?

Спинингът много помага за оформянето на бедрата, бричове, паласки и ханша при жената и буквално убива целулита. Аз имам проблеми в тази насока и това е единственото нещо, което ми помага. С диетите съм скарана, или по-скоро съм си обещала да не гладувам, защото имам „тъмно“ минало на хранителни разстройства. С времето се научих да се храня според кръвната си група и с това се изчерпват хранителните ми навици. А нещото, което ми дава и не съм откривала в друг спорт, е , че докато карам,  си представям, че гоня определена цел. Буквално визуализирам това , към което се стремя – човек, ситуация… и наистина са ми се сбъдвали нещата. Със спининга  освен върху тялото си, работя и върху целите си и това – да вярвам повече в себе си.

NAT_7303 NAT_7286

Разкажи ни какво включва твоят хранителен режим  за добра форма?

От 10 години не ям месо. Не съм вегетарианка, но не ми понася добре. Преди 4 години открих храненето по кръвна група и се оказа, че в моята група се изключва месото. Оттогава се старая вкъщи всички да се храним по кръвна група. И искам да ви кажа, че резултатите са невероятни. Ние хубаво си говорим за спорт, но аз от 4 месеца нямах възможност да спортувам заради операция. И въпреки това формата ми се е запазила, а преди моментално, в момента, в който спирах да тренирам, започвах да качвам килограми. Различните кръвни групи са възниквали през големи периоди от време на база на географско разположение на „племената“, с какво са разполагали като климат, обработваема площ, растителност, дивеч… Не е някаква нова „модна диета“. Изследвания над кръвните групи как влияе всяка храна се правят отдавна, но най-много усилия са вложили Пиер Дадамо и баща му. Имат цял институт за изследвания в Калифорния, и няколко книги. Проблемът е, че някак си нещо, което е научно обосновано и подложено на много тестове, се губи сред цялата суматоха от нашумели диети, които ти гарантират бърз ефект. Много неща се определят от кръвната група и е важно да кажа, че това не е диета, а начин на живот. Кръвната група влияе върху характера на човек, предразположеността към определени заболявания, полезните физически активности… но трябва много да се учи за нея. Не е – яж два дни картофи, два дни ябълки и ще си перфектен на плажа. Плавно се преминава към това, което ще направи тялото, и най-важно – организма, здрави. Смея да твърдя, откакто се храня според групата си, освен че не пълнея, без изобщо да се ограничавам количествено, а се чувствам и по-жизнена, кожата ми е по-чиста, не боледувам. Ако човек е свикнал на едни храни – примерно месо и млечни, и се окаже, че групата му не предполага да консумира често такива продукти, е малко по-трудно да свикнеш да се храниш според групата си. Но за всяка една продуктите са разделени на три категории – вредни , полезни и неутрални, и има достатъчно богат избор за всеки, но трябва да се поинтересуваш, да прочетеш, за да разбереш. И с времето тялото свиква и започва да си „търси“ полезното. Аз имам късмета да имам „умен“ организъм, който до голяма степен беше си самоподбрал от какво има нужда още преди да науча за храненето по кръвни групи.  Дори със сина ми съм правила експеримент да му предлагам две алтернативи на ястие и той винаги избираше това, което е добре за неговата група… интуицията на необременения от реклами и семейно меню детски организъм е неповторима. За жалост много хора отдавна са загубили връзка с потребностите на телата си.

NAT_7281

Трудно ли е да се храниш с храни, подходящи за кръвната ти група?

Ако човек е свикнал на точно противоположното хранене, да, трудно е, но се оказва, че всеки има нещо, което обича да яде и е полезно за него. Просто трябва да се адаптира към другите храни. Примерно аз имам непоносимост към млечни продукти, а хапвах много и така си докарах язва. Не е трудно, но изисква да се интересуваш, особено в началото . Помня как вървях с една книга в чантата, когато пазарувах за вкъщи, и преглеждах всичко – домати – за мен не може, за мъжа ми може, за детето – не… ориз, и така нататък. Сега е по-лесно. Питаш Гугъл…

Какво ще посъветваш хората, които имат желание да опитат този вид хранене и спорт?

За спорта, ако не го усещат като свой и не им доставя удоволствие, да не се мъчат, а да намерят своя. Търсете инструктор, който да ви мотивира.

За храненето препоръчвам да пробвате поне за малко. Още от първата седмица се усещат промени. Започваш да се чувстваш чисто физически по-добре, наспиваш се по-бързо, кожата ти се изчиства и не преувеличавам за тези неща.

NAT_7258

 Какво те кара да се усмихваш?

Освен „малкия приятел“, който си имам… усмихвам се,  когато виждам щастливи и усмихнати хора и когато хората, които обичам, са добре. И нещо, което открих наскоро. Имам много тежко главоболие, което се влияе и от храненето.  Но един ден, когато отидох да взема детето от градината, то не пожела да си тръгнем и останахме в двора, където имаше още около 20 деца. Децата ме наобиколиха и започнахме да си играем и главата ми мина, а ме боля 3 дни и бях пила какви ли не хапчета и нищо не ми помогна. Та, децата ме усмихват!

NAT_7244

За какво си мечтаеш?

Мечтая си да не спирам да мечтая, да обичам и да съм обичана.

А как завършва една твоя вечер?

Моята вечер завършва с чаша вино, детско филмче, пак душ и гушване на най-скъпото ми, което има най-божествения аромат на света.

Пожелай ни нещо.

Пожелавам ви да си пожелавате повече хубави неща. Повече положителни мисли и вяра в тях. А ако случайно някоя лоша се прокрадне, да не се реализира никога. Може да звучи въздушно, но ние сме енергия и творим с мисли случващото се.

Автор: Мариана Станчева

Фотограф: Наталия Калчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *