urban, Артисти, Изкуство
Leave a comment

София Щерева за ПРОФОН и предизвикателството да лицензираш музикални права

   Днес Ви срещаме с дамата, чиито професионализъм и решимост са съизмерими с огромната динамика на променящия се глобален пазар за лицензиране на музика, и която заедно с екипа си полага ежедневни усилия да отговаря адекватно на очакванията на музикалните звезди от България и света

Сигурно си спомняте, че съвсем скоро Ви представихме интервю с усмихнатия Тони Рикев, който е част от Контролния съвет на ПРОФОН. Сега пред нас застава  София Щерева, която е изпълнителният директор на организацията, защитаваща правата на музикалните изпълнители и продуценти. Колко голямо е предизвикателството да се занимаваш с лицензиране на звукозаписи в България вече 20 години, разберете сега.

Здравей, София! Кои са шестте думи, които те описват най-точно като мениджър и човек? Да ги изброим в съотношение 3 към 3.

Здравейте! Хората, които  ме познават, ме определят като приказлива, не знам дали ще се вместя само в шест..   Вероятно за екипа  ми съм припряна, критична и вечно бързаща, а за семейството и приятелите – фантазираща, ентусиазирана и трудно предвидима. Шегата настрана, и като мениджър, и като човек се опитвам нещата в живота ми да се случват със страст и отношение, с всички произтичащи от това последствия – както положителни, така и отрицателни.

 Разкажи ни малко повече за ПРОФОН…

Ние защитаваме правата на изпълнителите и продуцентите пред различните ползватели на музика – собственици на хотели, ресторанти, магазини, търговски центрове, медии, телекомуникационни оператори. От една страна, работим активно в интерес на всички участници в създаването на един звукозапис, като се стремим да увеличаваме приходите им от права. От друга страна, правим всичко възможно да сме диалогичен партньор за търговските обекти, които използват музиката като добавена стойност за бизнеса си.  ПРОФОН е посредник между творците и бизнеса.

 Тази година ПРОФОН става на 20. Порасна ли с дружеството и отношението на хората към интелектуалната собственост?

В един идеален свят щяхме да имаме традициите на страни като Англия и Франция, за които правата на един творец са почти свещени, а отношението към интелектуалната собственост се възпитава чрез специални програми в училищата. Светът не е идеален, обаче, което  пък го прави по-интересен. Промяна със сигурност има, вероятно по-бавна, отколкото ни се иска – у нас все още е популярно схващането, че изтеглената в телефона песен или филмът в торента ни се полага безплатно, „точно до моите пари ли опряха, няма да обеднеят“, но трендът е в положителна посока. Надявам се и все повече хора у нас да стават посланици на идеята, че трудът на артиста и инвестициите на продуцента трябват да бъдат зачитани. За двадесет години постигнахме много и спокойно може да се гордеем, че макар да работим на малък пазар, ПРОФОН е прогресивна, иновативна и диалогична  организация, отговаряща на международните критерии и стандарти за лицензиране.

С какво се гордеете най-много като постижения за този период?

Щастлива съм най-вече с хората от екипа на ПРОФОН. Те са упорити, отдадени и запознати с най-добрите световни практики в управлението на сродни права в музиката. Най-лесният начин да ни мобилизираш да се борим със статуквото е да ни кажеш, че няма смисъл да опитваме, защото нещо  винаги е било така и не може да се промени. Тогава се превръщаме в един екипен Дон Кихот, версия 21-ви век – същият устрем, но без трагичния изход от неговата битка с вятърните мелници. Тези победи ни зареждат и мотивират допълнително.

Гордея се, че бяхме част от експертната група, задала промените в Закона за авторското право и сродните му права. Те бяха приети през март, за да направят пазара на музикално лицензиране у нас по-цивилизован. Чувстваш се наистина особено (по-хубав начин), когато знаеш че си участвал в създаването на закон и по този начин си допринесъл за подобряването на дадена ситуация.

 Кои са ежедневните предизвикателства да се занимаваш с лицензиране на музиката на пазар като нашия?

Ще ви дам един забавен пример във връзка с промените в Закона за авторското право. Една от тях налага по-кратък срок за разпределяне на възнагражденията – събраните суми за изминалата година трябва да стигнат до правоносителите до 30 септември на текущата година. Разпределянето се случва на база отчети, които въпреки дигиталната ера често стигат до нас, писани на ръка и с имена на парчетата, преведени на български. Когато видим заглавие като „Замръзнал“  или „Пурпурен дъжд“ е едновремено забавно и предизвикателно да разберем коя точно песен на Мадона или Принс се крие зад тях J.

 Ако трябва да изброиш три песни, които биха удължили престоя ти в мол за шопинг, в любимото ти заведение или в център за релакс, кои ще са те?

Хаха…, вълшебните 3 песни, които гарантират на всеки собственик клиенти, които стоят дълго и харчат много? Няма универсална рецепта, разбира се, но често недооценен факт е, че музиката в един магазин или заведение може да е много повече от фон. С правилен подбор на музика дори една рутина като пиенето на кафе може да се превърне в истински различно преживяване. Музиката влияе на нагласите ни, създава ни определени настроения, поражда импулси – това  може да ни накара да купуваме повече или да не стъпим никога повече на едно място. Неслучайно последните тенденции в проектирането на магазини например са изградени около така наречения „360-градусов ефект“ –  комбинация от визия, музика и аромати за постигане на определено въздействие върху клиентите

 Каква част от свободното ти време и личния ти свят заема музиката?

Музиката е много важна част от живота ми. В колата, вкъщи – винаги нещо звучи около мен. Какво точно, зависи от моментното ми настроение – трудно бих дефинирала „любима музика или група“, вероятно много хора биха определили музикалния ми вкус като „силно еклектичен“. А точно в момента съм на вълна Любо Киров и „Както преди“ – музика, която хем ме изпълва с вътрешно спокойствие, хем ме кара да припявам и поклащам глава в такт.

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Личен архив

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *