urban, Лицата
Leave a comment

Борислав и Виктор Чучкови

Днес ни гостуват едни от най-успешните продуценти на филми у нас – Борислав и Виктор Чучкови, за да разкажат повече за предизвикателствата на киното, както и за новия им филм „18% Сиво“, чиято премиера очаквахме със затаен дъх. Какво ни разказаха те, ще разберете от самите тях…

Здравейте! Представете ни се един друг… 

Борко: Вики е по-малкият брат, който режисира проектите ни, а аз се опитвам да му угаждам и да намирам пари за всяко негово решение (смее се).

Виктор: Значи аз трябва да кажа, че Борко е баткото, който от малък беше луда глава, но за добро или лошо така и не порасна. Не спира да ме изненадва с идеите и решенията си.

Поводът за интервюто ни е филмът „18% Сиво“,  как се роди идеята да филмирате романа на Захари Карабашлиев?

Борко: Препоръчаха ми книгата на Захари и я прочетох. Веднага видях възможността за филм, защото книгата много носи за екран. Препоръчах я на Вики да я прочете и той сподели мнението ми, че е кинематографична за филм, и така започнахме.

Виктор: По това време не се познавахме със Захари Карабашлиев. Срещнахме се с него, разговаряхме и в крайна сметка Борко закупи правата на книгата, и голямото ни приключение започна, което хората вече могат да видят на големия екран.

 Трудно ли избрахте актьорския състав? Кое е водещо при вас в подбора, и слушате ли интуицията си? Разкажете ни малко повече за актьорите, които участват.

Борко: Брат ми е известен с кастингите си (смее се).

Виктор: За мен кастингът е изключително важен елемент и реално при правилен кастинг си свършил 50% от работата. Това е и причината да подхождам специално към това, но много често е важно не само да намериш добри актьори, но и да ги почистиш, така че чрез тях да мога да разкажа тази история, и накрая всичко опира до моя вкус и моите избори. Много съм горд от кастинга на „18% Сиво“. Като започнем с Руши Видинлиев и Доля Гавански, които са, бих казал, интелигентни и необикновени актьори. Освен тях имаме доказани европейски актьори, за които в началото дори ме беше страх да си мечтая, а ето че се снимаха във филма. Сред тях са Рон Кук, който влиза в образа на Чарли, който Зак (Руши) среща първи по пътя си. Рон е адски разнообразен актьор и мога само да кажа, че е играл в продукции като „Шоколад“, „Чернобил“ и „Тайни и лъжи“. Има 95 филмови роли. Самуел Финци, признат е за най-добър немски театрален актьор за 2015 година, а през тази ще е водещ на юбилейния 70-и Берлински международен кинофестивал. Финци играе брата на Зак (Руши). Орландо Сийл пък има опит в сериалите на HBO „IT отделът“ и „Западното крило“, както и във „Слийпи Холоу“ на Тим Бъртън, и още много чужди актьори, защото историята е интернационална.

Борко: Нека зрителите гледат филма, защото колкото и да говорим за даден актьор, истината е на екран. А истината за „18% Сиво“ е, че тези актьори паснаха на 100% и придават автентичност и завършеност на филма.

Руши Видинлиев играе една от главните роли във филма, знаем, че сте го викали на кастинг няколко пъти. Защо?

Виктор: Руши… (смее се), питайте Явор Бахаров колко пъти го виках за ТИЛТ. Но сега сериозно, както вече казах, кастингът е от ключово значение за проектите ни, затова и процесът е толкова сериозен, пробваш, опитваш, дори и самият актьор трябва да почувства ролята и да е убеден, че е за него,  затова се казва на български – пробни снимки.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата на един продуцент?

Борко: Режисьорът и неговите нужди, за да направи добър филм. Което в крайна сметка е в интерес на всички. Разбира се, най-трудното си остава финансирането. Ето този наш филм е копродукция с пет държави, защото просто няма как да го снимаме само с финансирането от България, макар и то да е добро за реализация тук. Освен това снимахме във Варна, Лондон, Брайтън, Дувър, Tielt -Winge (Белгия), Ваймар, Лайпциг и Берлин. Само пътуването, настаняването и разходите на екипа е едно сериозно перо.

Какво искате да видите като позитивна промяна в киното у нас?

Виктор: Повече филми, и то добри, с вкус, професионално направени, кинематографични, изглеждащи съвременно – и като история, и технически, гледаеми. Важни филми, които общуват със зрителя, обогатяват, а не разчитат на задоволяване на низки страсти. Може би е време и да се появят добри комедии, сатира. Всички говорят за филмите отпреди години и за класиките, които ние всички обичаме и помним, но никой не си дава сметка, че тогава се правеха по 15-20 филма на година, а ние колко помним? Така че трябва да има количество, за да наричаме това филмова индустрия и да можем да говорим за развитие на киното. Това, разбира се, освен творчески е свързано и с по-добри финансови възможности. Трябва ни и фонд кино. В Англия има артлотария и така финансират част от националните си филми.

Борко: Аз искам да сме обединени като гилдия. Уморително е всеки да е сам за себе си. Поговорката за едната пръчка и снопът с пръчки е много валиден за кино общността.

Работите ли по следващ проект и ще загатнете ли какво да очакваме занапред?

Борко: Ние като продуценти не сме спирали да работим. Между ТИЛТ и „18% Сиво“, които режисира Виктор, направихме няколко успешни копродукции, сред които „Уестърн“, който беше селектиран в Кан, „Синът на София“, и дебюта на Лъчезар Аврамов – „Снимка с Юки“.

Виктор: Освен това „Чучков Брадърс“ е компания, която не спира да снима реклами, нещо, което аз много харесвам, защото да разкажеш нещо в 30 секунди е наистина предизвикателство и всеки път е различно.

В какви цветове виждате живота?

Виктор: Моят в момента е на 100% в „18% Сиво“.

Борко: Моят е шарен (смее се).

Автор: Цветана Бонева

Фотограф: Жоро Марков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *